Nastava u „Halloween” kostimima uz ukusne bundeve

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 30.10.2020

Nastava u „Halloween” kostimima uz ukusne bundeve

Plašenje straha uz pomoć kostima jednako je uzbudljivo i korisno za oslobađanje od straha

Uoči praznika Noć veštica, svetkovine koja je već dugo deo odrastanja u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji, u Savremenoj osnovnoj školi bilo je organizovano maskiranje u čudovišta. Ovaj praznik je uvek dobra prilika da deca uče kako da se u sigurnom okruženju suočavaju sa strahom.

Kostimi mališana, ali i nastavnika, bili su izuzetno maštoviti. Učenici su mogli da dođu u školu u svojoj omiljenoj, najstrašnijoj maski, a ono što ih je u školi čekalo bilo je stvarno drugačije iskustvo – „Halloween” časovi.

Pored toga što je nastava održavana pod maskama, bile su priređene i manje tematske zabave, uz nezaobilazne bundeve. Učenici su prodefilovali odeveni kao zastrašujuća bića – čudovišta, vampiri, zombiji, veštice. Imali su priliku da se u učionici upoznaju s kulturom i običajima zemalja engleskog govornog područja, odakle i dolazi Noć veštica, i na taj način su obogatili svoje znanje – ne samo kroz teoriju nego i kroz neposredni doživljaj ovog neobičnog praznika.

Dok su jedni bili obučeni kao kosturi, zombiji i utvare, uz veštičije šešire i vampirske zube, drugi su bili u narandžastim, bundevinim bojama. Jedni drugima delili su bombone, igrali se, pevali, smejali. Plašeći jedni druge, izgubili su svaki strah, a osmeh je bio sve vreme tu – iza maske.

Teško je bilo odlučiti koji je maska najbolja. Ipak, izdvojili su se najbolji od najboljih, a pobednici su na kraju bili nagrađeni knjigom „Strašne priče”, koju su napisali njihovi stariji drugari iz Savremene gimnazije. 

Jedan od glavnih školskih ukrasa koji su se posvuda mogli videti bile su bundeve. Naime, baš u čast „Dana bundeve”, prostor škole bio je ukrašen maštovitim rukotvorinama nastavnika i učenika. Da slast bude veća, svi su mogli da se posluže pečenom bundevom koju je pripremila školska kulinarska sekcija.

Mali kulinari su se bavili i nabavkom. Zajedno sa učiteljicom Brankom Milićević, školarci iz III-1 svoj zadatak shvatili su ozbiljno i zaputili se do obližnje novobeogradske pijace kako bi kupili bundeve.