Neobična izložba u holu Savremene o muzičkim instrumentima iz prošlosti

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 24.01.2021

Neobična izložba u holu Savremene o muzičkim instrumentima iz prošlosti

Mališani su učestvovali u edukativnom evropskom eTwinning projektu

Nije retko da se savremeni osnovci kroz neobične aktivnosti uče istoriji ili umetnosti, a najnoviji projekat na tu temu značio je putovanje kroz vekove kako bi se razotkrila muzička prošlost naših predaka.

U okviru eTwinning projekta o muzičkoj praistoriji, pored ostalog, deca su ilustrovala instrumente o kojima su učila.

Neki od radova ticali su se istraživanja gde su živeli praistorijski ljudi, koje su prostore zauzimali, kako su se kretali i kako se putanje njihovih kretanja mogu kreativno ilustrovati. Ispostavilo se da je flauta jedan od najstarijih sačuvanih instrumenata, a čovek je ovaj instrument koristio da bi se umetnički izražavao ili da bi posredstvom zvukova komunicirao. 

Muzika je u praistoriji služila najpre kao sredstvo komunikacije, a zatim i kao sastavni deo rituala. Bila je nerazdvojni deo života praistorijskog čoveka i pratila sve njegove aktivnosti. Ljudi su tada verovali da muzika doprinosi udovoljavanju viših sila i svako muziciranje bilo je praćeno i ritualnim plesom.

ETWINNING JE SJAJAN ALAT ZA ZAJEDNIČKI RAD I KREATIVNO IZRAŽAVANJE

Portal www.eTwinning.net je kreativno mesto koje pomaže učenicima i njihovim učiteljima i nastavnicima da sprovedu različite zajedničke projekte u vaspitnoobrazovnom radu i nastavi. Služi za upoznavanje i saradnju sa kolegama iz Evrope i usavršavanje nastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Sprovođenja projekata i saradnja podrazumevaju korišćenje informacionih tehnologija, interneta, alata „Web 2.0” i engleskog jezika.

ETwinning projekat u kojem učestvuje Savremena osnovna škola odnosi se na učenje o tradiciji kroz hranu i simbole. Pored ostalog, u ovom projektu učenici kroz pripremanje različitih tradicionalnih jela koja su u vezi sa praznicima koje obeležava jedna zemlja imaju priliku da nauče o tradiciji jedne zemlje, simbolima i verovanjima. Snimajući video-priloge o tome, učenici mogu da drugarima iz različitih zemalja prikažu svoje specijalitete, ali i da od drugih učenika uče o specijalitetima različitih zemalja.

SLIČNI PROJEKTI POSTOJE I KROZ SAVREMENE SEKCIJE

Muzičkoj i opštoj kulturi u školi se veoma posvećuje pažnja, naročito kroz školske sekcije. Deca koja vole da pevaju i sviraju u muzičkoj sekciji „The Best Voices of Savremena” neguju svoj talenat i stiču neophodne veštine. Folklor utiče na svestrani razvoj deteta. Jača telesnu muskulaturu uz pravilno disanje tokom igre, zahteva izdržljivost i ekonomičnost u trošenju mišićne snage i energije i snaži karakter. Kulturološka sekcija upoznaje učenike sa svetskim, najznačajnijim i najstarijim kulturama. Polazi se od kulture Srba i uči se poštovanju razlika.

Važni aspekti ove sekcije su učenje o stranim jezicima, obeležavanju bitnih svetskih praznika, nošnji, religiji. Svakako je i muzika jedan od njenih značajnih delova. Kako bi došlo do što boljeg razumevanja i kreativnog usvajanja ovih znanja, učenici iz različitih sekcija međusobno sarađuju i tako nastaju neobični interdisciplinarni projekti.