Nezaboravan dan savremenih osnovaca na Adi

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 10.09.2020

Nezaboravan dan savremenih osnovaca na Adi

Tokom tri dana u protekloj nedelji, učenici Savremene osnovne škole bili su u prilici da se zabave, uče i istražuju kroz nesvakidašnju istraživačku avanturu održanu na Adi Ciganliji.

Aktivnosti na Adi bile su pažljivo osmišljene. Učenici su se oprobali u neobičnim igrama raspoređenim na 7 „stanica”. Počeli su sa orijentiringom, specifičnom radionicom za decu kroz koju ona uče kako da se samostalno orijentišu koristeći kartu, kompas i teren koji ih okružuje. Zatim je usledio ziplajn: pomoću alpinističke opreme mališani se spuštaju niz sajlu, uz simulaciju letenja, pri čemu savladavaju strah od visine.

Savladavanje prepreki i izazova zahtevalo je timski rad i snalaženje

Među ostalim aktivnostima koje su savremeni osnovci upražnjavali na Adi bio je i ersoft, gde su koristili replike pušaka i plastične kuglice, trudeći se da sakupe što više poena zahvaljujući svojoj preciznosti i smirenosti prilikom gađanja u metu.

Bavili su se i streličarstvom, gde su sa pravim lukom i strelom takođe ciljali metu, poput Robina Huda. Bila je još jedna igra sa pogađanjem – „Perfect hit”, gde su mališani rušili prepreke pomoću specijalnih grudvi, vežbajući preciznost, ali i osećaj za prostor.

Preostale dve aktivnosti bile su posebno neobične. Veslajući na čamcima koji izgledom podsećaju na brodove moćnih Vikinga („Dragon Boat”), mališani su se trudili da za što kraće vreme ispune svoje zadatke i stignu do cilja, za šta su bili neophodni timski rad i dobar vođa.

Najzad, kroz logorovanje su naučili kako se podiže šator, kako se pali vatra, šta su primus i prusik, i čemu služe čvorovi.

Aktivnosti su deo koncepta ”učionice bez zidova” u eco-friendly okruženju

Ove male i zanimljive sportske radionice na Adi bile su tek početak niza raznovrsnih sadržaja koji su osmišljeni tako da deca zajednički, izvan škole, upoznaju prirodu i znamenitosti grada u kojem žive, pri čemu njihova učionica postaje „učionica bez zidova”. To je koncept koji Savremena osnova škola praktikuje na osnovu uspešnih svetskih primera u obrazovanju i po kojem je ova ustanova stvarno drugačija.

Savremena osnovna škola je prepoznatljiva po tome što u svoje aktivnosti uključuje aktivno radionice, projekte i prilagođene časove koji se dešavaju u prirodi, pri čemu ona postaje zelena učionica u kojoj deca uče i razvijaju se u kontaktu sa prirodom.

Igre na otvorenom su, prema mnogim istraživanjima, nešto što doprinosi razvoju kognitivnih i motoričkih sposobnosti. Zbog toga su sve aktivnosti na Adi ciganliji bile koncipirane sa tom idejom. 

Pri čemu je ovo samo početak školske avanture i učenike očekuje niz drugačije osmišljenih i jedinstvenih sadržaja uz pomoć kojih će biti u mogućnosti da razvijaju kreativnost i istraživački duh. Svake nedelje pred njima će biti neka nova iznenađenja i saznanja kroz vannastavne aktivnosti, posebno kada je reč o razvijanju svesti o očuvanju sredine, pri čemu Savremena osnovna postaje svojevrsna ”zelena škola”.