VR starship u Savremenoj osnovnoj školi

Nižu se uspesi i tokom vanrednog stanja: „Savremena” kao primer dobre prakse na međunarodnoj obrazovnoj konferenciji

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 10.04.2020

Nižu se uspesi i tokom vanrednog stanja: „Savremena” kao primer dobre prakse na međunarodnoj obrazovnoj konferenciji

Izlaganje o modernom, interaktivnom i tehnološki podržanom načinu obrazovanja koji se u Savremenoj osnovnoj školi primenjuje od njenog osnivanja zauzelo je centralno mesto na prvoj međunarodnoj onlajn obrazovnoj konferenciji pod nazivom „Savremeno obrazovanje 2020”, održanoj 3. aprila.

Iskustva o benefitima primene Class VR i 9D Starshipa u nastavi predočio je Saša Ivakić, profesor informatike u najsavremenijoj školi u zemlji i regionu. On je pred 40 autora iz pet država i naučnim odborom koji je činilo 13 doktora nauka izneo rezultate korišćenja ovih alata, koji pokazuju pozitivan uticaj na podizanje nivoa učeničkog interesovanja i motivacije, ali i razvoj veština iskustvenog učenja.

Profesor Ivakić je naglasio da se, pored vidljivog kreativnog pristupa poučavanju, primena VR uređaja pokazala i kao dobro nastavno sredstvo u obrazovanju učenika dvojezičnog, nacionalnog i Kembridž nastavnog programa.

Najznačajniji obrazovni kongres u regionu

Učenici Savremene osnovne škole koriste VR

Organizatori konferencije bili su Alijansa prosvetitelja Srbije i Institut za moderno obrazovanje, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, kao i drugih vodećih obrazovnih institucija iz zemlje i regiona.

Učesnici skupa pored stručnjaka iz Srbije bile su i njihove kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Francuske, koje su razmatrale praktične i teorijske aspekte obrazovnovaspitnog rada. Razmenjena su iskustva i istaknuta zapažanja o trenutnim i budućim trendovima razvoja obrazovanja, vaspitanja i prosvećivanja u Srbiji i zemljama regiona.

Tom prilikom Savremena osnovna škola je dobila sve pohvale za svoj dosadašnji rad, kao i punu podršku da sa istim pristupom obrazovanju nastavi i u budućnosti.

„Svaka čast i pohvale organizatorima za reorganizaciju celokupnog skupa ad hoc u ovim teškim vremenima! Na praktičnom primeru utvrdili smo koliko je moderno obrazovanje i praćenje tehnoloških inovacija važno i značajno za sve nas koji se bavimo vaspitanjem i obrazovanjem u raznim kontekstima”, utisak je Milice Dimitrijević sa Departmana za pedagogiju Filozofskog fakulteta, dok Zorana Matičević iz gimnazije „Patrijarh Pavle” i Treće beogradske gimnazije poručuje:

„Baš sam zadovoljna. Okupili ste odlično društvo. Dobre izlagače, ljude koji imaju šta i kako da kažu. Bilo je i poučno i zanimljivo! Srećno u daljem radu”.


Leave a Comment