Obeležavanje Evropskog dana jezika u savremenoj osnovnoj školi – kroz najbolji video

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 05.10.2020

Obeležavanje Evropskog dana jezika u savremenoj osnovnoj školi – kroz najbolji video

26. septembar, dan koji ukazuje na lepotu evropskih jezika

Učenici Savremene osnovne škole učestvovali su na takmičenju povodom Evropskog dana jezika, koji se obeležava svakog 26. septembra. Ovaj dan je karakterističan po tome što se tokom celog dana obraća pažnja na važnost i lepotu svakog evropskog jezika.

Trebalo je da se učenici snime telefonom kako se predstavljaju na nekom stranom jeziku ili svom maternjem, odnosno da snime sebe i drugare iz odeljenja dok im prepričavaju neku šalu ili anegdotu – takođe na svom ili stranom jeziku.

Posle dugog većanja, doneta je konačna odluka koja glasi:

  • prvo mesto – Teodora Hodžić (V-1),
  • drugo mesto – Zoe Devetak (VII-1),
  • treće mesto – Mateja Baketarić (V-1).

Mateja je osvojio treće mesto, govorenjem tečnog engleskog.

Zoe Devetak govori engleski jezik gotovo kao maternji, i zato je zasluženo bila druga!

A Teodora je pokazala pravo znanje poliglote, pokazujući pravac kojim svi treba da krenu – dobro poznavajući najmanje nekoliko jezika Evrope!

Odmah iza pobedničke trojke, Adriana i Emilija su progovorile na francuskom – pokazujući zavidno znanje koje su stekle u školi.

Lazar i Sara bili su odlični i smeli u njihovim jezičkim intepretacijama nemačkog i engleskog jezika.

Najzad, i Nera se opredilila za anglo-saksonski manir, vrlo dobro baratujući engleskim.

Evropski dan jezika prvi put je zvanično proslavljen 2002. godine, nakon uspeha Evropske godine jezika 2001. Dan zajednički organizuju Evropska unija i Savet Evrope.

Evropa ima sreću da uživa u bogatoj raznolikosti jezika i kultura sa 200 evropskih jezika, 24 zvanična jezika EU i procenjuje se na oko 60 regionalnih ili manjinskih jezika. Ove brojke ne uključuju jezike koje govore ljudi iz drugih delova sveta koji su prešli da žive u EU, a koji još više obogaćuju raznolikost jezika koji se govore.

Ponosni smo što je i Savremena osnovna škola deo ove lepe, evropske tradicije. Svim učenicima od srca čestitamo, i zahvaljujemo im se što su javni prikazali znanje i nivo poznavanja stranih jezika.