Odiseja u svemiru – poučne prezentacije o kosmičkim fenomenima

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 26.03.2021

Odiseja u svemiru – poučne prezentacije o kosmičkim fenomenima

Interdisciplinarni projekat koji spaja muziku i astronomiju

Verovatno ne postoji fascinantnija tema od svemira, koja decu uvodi u svet nebeskih tela, planeta, zvezda, Mlečnog puta, galaksiije, Velikog praska, crne rupe, zvezdane prašine i, naravno, raketa kojima se leti do svemira.

Zato su savremeni mališani sa oduševljenjem učestvovali u interdisciplinarnom projektu „Odiseja u svemiru”, gde su sa lakoćom i velikom posvećenošću istraživali tajne vasione i sačinili male naučne radove.

Proučavanjem niza fenomena koji su povezani sa svemirom učenici su pošli na jedan dug i zanimljiv put, pun novih saznanja, kako bi počeli da otkrivaju često misterioznu kompleksnost sveta koji nas okružuje. Uz to, oni su se uverili da postoji dosta egzaktnih naučnih pokazatelja da je čovek ipak uspeo da ovlada svojim delom svemira.

SVEMIR JE BESKRAJNA INSPIRACIJA I PUT KA ZANIMLJIVOJ NAUCI

Svemir, kosmos, vasiona ili univerzum – sve su to nazivi za beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. A da bismo razumeli postanak i funkcionisanje svemira, uglavnom je potrebno da se vratimo više od 13 milijardi godina unazad i podsetimo se priče o Velikom prasku.

Taj fascinantni prapočetak života je najveća enigma sa kojom se suočava nauka uopšte, te predstavlja izazov nad izazovima – biti vrhunski astrofizičar ili astronom. Razumeti kompleksnost svemira je jednako neuhvatljivo kao i razumeti kompleksnost ljudske duše.

Međutim, sjajno je i veličanstveno sa kakvom lakoćom i prirodnošću deca razumevaju temu vasione. Ona lako i jednostavno pamte i razumeju funkciju meteora, kometa, planetoida, satelita, tamne materije i neutronskih zvezda. A kada im se zada jedan „težak” zadatak da napišu mini naučni rad o nekoj zanimljivoj planeti u Mlečnom putu – ona to urade ne samo sa uzbuđenjem već i sa neverovatnom preciznošću i voljom.

„ODISEJA U SVEMIRU’’ ILI KAKO IZGLEDA ŽIVOT NA NEKOJ PLANETI

Interdisciplinarni projekat „Odiseja u svemiru” nastao je kao ideja da se nadareni učenici podstaknu na dodatni rad i da iskažu svoju kreativnost kroz interesantan spoj muzike i astronomije. Geografska znanja koja su učenici stekli o planetama Sunčevog sistema i inspiracija muzičkim stvaralaštvom dali su radove koji nam govore kako bi izgledao život na nekoj od planeta.

Učenici su na različite načine pokazali kako su razumeli i videli ovu temu i dokazali da su nauka i umetnost neodvojivi deo njihovog obrazovanja i života uopšte.

Interaktivna prezentacija učenice Maše Pašić (V-2) bila je posvećena planeti Mars. Ona je iznela različite, zanimljive informacije o ovom fascinantnom mestu – koje mnogi naučnici smatraju budućim mestom za život ljudi. Iznela je i niz ličnih zaključaka o tome šta bi preseljenje na Mars značilo, da li bi to bilo dobro ili ne u opštem smislu, šta bi to značilo za zdravlje, da li bi razne tradicije, pa i brojni zanati bili zauvek zaboravljeni?

Da li bi naš boravak na Marsu nužno značio da promenimo način ishrane? Pored ostalog, Mašin rad pod nazivom „Život na Marsu” praćen je ovim zanimljivim videom.

Sva ova pitanja pokazatelj su ozbiljnosti u razmišljanju, koja se zapravo rađa iz kreativne igre. A podstrek za promatranje baš u tom smeru Maši je dala muzika. Naime, slušajući kompoziciju Gustava Holsta pod nazivom „Planete”, dobila je inspiraciju, ali očigledno i razne odgovore na pitanja koja je postavljala samoj sebi, ali svojim drugarima, kroz kreativno osmišljenu PowerPoint prezentaciju.

Učenik Mateja Baketarić (V-1) razmišljao je iz sasvim drugog ugla u svojoj prezentaciji. Njegova inspiracija bila je planeta Venera. On nije počeo od muzike, već od istraživanja same planete. Sve što je naučio i istražio u svom radu krunisao je pesmom na engleskom jeziku. Tu sjajnu pesmu, koja i sjajno zvuči u pratnji muzičkih instrumenata, prenosimo u celosti:

Venus – A Space Odyssey

The goddess of prettiness so shiny and bright
Shine bright in the lonely night

Now a boiling toxic planet and the thermometer has reached the bar
We like to call it the north star

Once filled with life, once a beautiful place
So smooth and grace
But now…
Like hell in space

To us an identical twin but know wrecked
By the runaway greenhouse effect

Once a beautiful place
Now a planet filled with acid rain
Hit by the greenhouse bane x2

I ostali učenički radovi, pod mentorstvom nastavnice geografije Nevene Matejić i nastavnika muzičke kulture Miloša Petrovića, pokazali su da je stepen kreativnosti savremenih osnovaca na zavidnom nivou i da zapravo ne postoji lestvica do koje oni ne mogu da se uspenju.

Najvažniji ishod ovog malog istraživačkog projekta (baziranog na korelaciji predmeta muzika–astronomija) u kojem su, kako sami ističu, uživali, jeste njihovo uzbuđenje – nastalo usled jednog novog otkrića, sigurnost koju stiču usled uspešne prezentacije i nova znanja koja će poneti na put celoživotnog učenja.