Osmi mart kao inspiracija za kreativne radove i ukazivanje pažnje

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 08.03.2021

Osmi mart kao inspiracija za kreativne radove i ukazivanje pažnje

U savremenim odeljenjima nastali su pokloni sa dirljivim porukama

Neretko nas najmlađi savremeni osnovci potpuno oduševe svojim idejama, manirima i umetnošću, a povodom 8. marta pokazali su kakvi su kavaljeri i dame.

Njihovi radovi prepuni su boja, energije, ljubavi i radosti, a namenjeni su posebnim ženama koje postoje u njihovom životima.

Širom sveta obeležen je 8. mart, koji podseća na prava i status žena, a običaj koji prati ovaj praznik jeste poklanjanje cveća i poklona upravo ženama. Školarci su u susret 8. martu počeli da biraju materijale i dobili prve ideje kome će i šta pokloniti.

Jednu lepu, unapred organizovanu aktivnost realizovala je kulinarska sekcija. Grupa prvaka ispekla je ukusne kolače koristeći modle u obliku cvetova. Zatim su iskoristili štapiće da naprave stabljiku i eto ljupkog i ukusnog osmomartovskog cveća. U maniru profesionalaca, oni su celofanom obmotali poklone i povezali ga bež vrpcama. Na umetnutom papiriću napisali su: „Srećan praznik žele vam kulinari!”.

Pored toga, savremeni osnovci napravili su i drugačije, dekorativne bukete od papira i sunđera, na primer, buket u obliku srca na štapiću, koji je ukrašen raznobojnim cvećem i leptirom. Tu su i radovi koji podsećaju na umetničke slike, ali i pravo cveće uz koje je pridodata čokoladica. Mame, učiteljice, direktorka škole i drugarice iz odeljenja dobile su ručno rađene poklone, uz neskriveno oduševljenje.

PRIJATNA ATMOSFERA, MEĐUSOBNO UVAŽAVANJE I POŠTOVANJE

Mali kavaljeri su pokazali svoju kreativnost, blagonaklonost i poštovanje prema ženama, dok su njihove drugarice takođe poklanjale lepe sitnice jedne drugima i, naravno, svojim majkama. Mala odeljenjska zajednica zaista je prenela ljubav na najbolji mogući način, pa su mališani vrlo ponosno, kada god bi po prvi put tog dana sreli učiteljice, nastavnice, direktorku, pedagoga, psihologa ili drugarice, govorili „Srećan 8. mart”, što je izazivalo obostranu emociju i ulepšalo svima školski dan.

Svako se osetio važnim i cenjenim tog 8. marta, a to je bila prilika da učenici pokažu svoja znanja, bonton i kreativnost, ali i da nauče zašto je ovaj praznik istorijski važan (a zaista jeste). Takođe, ovo je bio jedan od načina da učenici dožive školu kao svoju drugu kuću, tačnije da se uvere da ona to i jeste.