Osnovci u polufinalu svetskog takmičenja iz engleskog jezika „Hippo 2021”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 28.04.2021

Osnovci u polufinalu svetskog takmičenja iz engleskog jezika „Hippo 2021”

Učenici Savremene osnovne briljirali na prestižnoj jezičkoj olimpijadi

„Hippo” – jezička olimpijada – postaje tradicija! I ove godine savremeni osnovci su dobili mogućnost da se takmiče sa svojim vršnjacima širom sveta i pokažu znanje iz engleskog jezika. Broj prijavljenih širom sveta premašuje 40.000 dece iz osnovnih i srednjih škola, tako da je konkurencija zaista velika.
Uprkos rekordnom broju prijavljenih, čak šestoro savremenih osnovaca je uspelo da prođe u polufinalnu rundu.

Rezultati su sjajni! Šestoro učenika je prošlo u polufinale koje će se održati krajem maja. Učenici koji idu u polufinalni krug takmičenja su Maja Milutinović, Vuk Virić, Mateja Baketarić, Milica Trikić, Luka Markićević i Petra Janev. Svi oni već dobro poznaju engleski jezik i njegovu gramatiku – mnogi govore engleski kao maternji.

Izvrsni rezultati postignuti su uz mentorsku podršku nastavnice Melanije Savić i Danice Colnarić. Kuriozitet ove olimpijade jeste da na njoj ne postoje nagativne ocene. I na svako pitanje postoji samo jedan tačan odgovor. Rangiranje se sprovodi na osnovu prosečnog broja ocena postignutih i na testu čitanja i pisanja.

Takmičenje se odvija u tri kruga: preliminarni, polufinalni i finalni. Ovo je bio preliminarni krug, koji je održan 23. aprila. Polufinalna runda održaće se krajem maja. A oni koji i tu prepreku savladaju – biće pozvani u poslednji krug olimpijade, koji se od 19. do 21. septembra održava u Veneciji.

Željno iščekujemo rezultate i nadamo se najboljem!

NEGOVANJE TAKMIČARSKOG DUHA I KULTURE SU MISIJA OVOG NADMETANJA

Ovo neobično i kreativno takmičenje podstiče razvoj zajedničkog osećaja identiteta i integracije, služi kao uzor mladim ljudima koji žive zajedno kao jedna zajednica. Ono u prvom redu promoviše engleski jezik i poziva učenike širom sveta da se takmiče u znanju engleskog. Pored toga, kroz manifestaciju se poboljšava i saradnja između nastavnika.

Takmičenje nosi zvaničan naziv „Hippo – English Without Borders” i neke od stvari na kojima se insistira od samog osnivanja, 2012. godine, jeste postizanje međunarodnog razumevanja i duha sportske konkurentnosti između mladih ljudi zainteresovanih za engleski jezik iz celog sveta.

PROŠLE GODINE USPESI NISU IZOSTALI

Naši učenici 5. razreda su prošle godine već učestvovali na takmičenju iz engleskog jezika „Hippo”. Tada su Lena Lešnjak i Lilita Milčić osvojile maksimalan broj poena. Oni su vredno radili, ali se i dobro zabavljali. Bez obzira na situaciju zbog koronavirusa i organizacije događaja onlajn, oni su imali osećaj kao da učestvuju na pravoj olimpijadi – poredeći se sa najboljima iz čitavog sveta.

A ovo takmičenje je jedna u nizu zabavnih i kreativnih aktivnosti koje učenici imaju tokom cele godine. Savremena osnovna škola ima želju da svojim učenicima, pored interesantnih vannastavnih aktivnosti, obezbedi i mogućnost da se, prema svom uzrastu, često nadmeću sa ostalim učenicima iz Srbije, regiona, a neretko i šire. Po nepisanom pravilu – fantastični rezultati se množe iz godine u godinu.