Podstrek devojčicama da se okrenu nauci: obeležen međunarodni dan devojčica u IKT sektoru

/ / Uncategorized / 03.08.2021

Podstrek devojčicama da se okrenu nauci: obeležen međunarodni dan devojčica u IKT sektoru

Predavanja i razgovori o uključenosti devojčica u sektor za informaciono-komunikacione tehnologije

Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru (sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije) tradicionalna je manifestacija ustanovljena na nivou Ujedinjenih nacija. Jedan od ciljeva je da se upravo devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima o tome da je ova grana industrije i nauke isključivo muška, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

O tome su u školi vođeni razgovori i održana predavanja. Ova značajna i izuzetno popularna manifestacija tradicionalno se obeležava 22. aprila. Zbog specifičnih uslova i pandemije, manifestacija se sprovodi širom sveta, kroz različite onlajn-aktivnosti. A mnoge obrazovne ustanove u sopstvenim prostorima organizuju tematske razgovore i događaje, slobodne da na različite načine pristupe ovoj važnoj temi.

OSNAŽIVANJE DEVOJČICA DA POSTANU PROGRAMERKE I NAUČNICE KROZ ZANIMLJIVA PREDAVANJA

Mentorke projekta Ira Tuba i Danica Nikolić, u susret ovoj internacionalnoj manifestaciji, osmislile su radionicu u koju su bile uključene samo devojčice. Tom prilikom su razgovarale sa Janom Poleksić, mamom savremenog učenika Luke, koja je programer. Tema je bila: uključenost devojčica (i žena) u IT sektor.

Sa mnogo elana i inspiracije učenice su dobile, iz prve ruke, motivaciju i realne argumente – kako je sasvim moguće da i one krenu putem, recimo, programiranja ili inženjerske nauke i u tome postanu uspešne.

Rame uz rame sa muškim kolegama, kojima se, često, daje prednost u ovoj oblasti.

To je, na više nivoa, sterotip i predrasuda.

NAUKA NIJE MUŠKOG RODA – PORUKA NAŠE PRESTIŽNE NAUČNICE

Takođe, u školi smo ugostili Evu Tubu, sestru nastavnice informatike Ire. Naime, ona se trenutno nalazi na Stenfordovoj listi top 2% najboljih naučnika na svetu. Eva je učenicima prenela sve prednosti bavljenja naukom, kao i zanimljive činjenice o ovom poslu, i srušila sve predrasude o tome kako jedan naučnik izgleda, jer su učenici često zamišljali naučnike u belim mantilima, u muškom rodu i sa naočarima.

Kako su primetile mentorke projekta, učenice su se osetile posebno i važno, jer se jedna radionica posvećuje isključivo njima i zato što napokon imaju samo svoj dan.

Takođe, devojčice su ohrabrene da izaberu zanimanje – ne samo u oblasti nauke i informacionih tehnologija već i sporta ili u bilo kojoj drugoj oblasti – bez predrasuda da je to muška ili ženska aktivnost. Potrebno je samo da budu istrajne i uspeh će uslediti!

Inače, Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog aprila. Od 2001. godine, kada je u Evropi (Nemačkoj) prvi put obeležen Dan devojčica, u ovoj manifestaciji učestvovalo je više od milion devojčica. Od tada se broj učesnica neprekidno uvećava.