Pokažite svoju kreativnost: Vreme je za „Male ludosti – velike mudrosti”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 28.02.2021

Pokažite svoju kreativnost: Vreme je za „Male ludosti – velike mudrosti”

Konkurs Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza

Mnoga remek-dela i naučna otkrića nastala su od luckastih ideja. Iako na početku deluju kao ludost, iz njih se razvijaju najveće mudrosti i lepote ovog sveta.

Zato pozivamo sve savremene osnovce da sa nama podele svoje najsmelije ideje i radove na temu „Male ludosti – velike mudrosti”, sa kojima ćemo zajednički učestvovati na 9. konkursu Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza – BUDI. 

Konkurs je otvoren do 31. marta 2021. godine i na njemu mogu učestvovati deca uzrasta od 5 do 15 godina. 

TEMA KONKURSA JE INSPIRISANA ČUVENIM PINOKIOM

Tema 9. BUDI festivala „Male ludosti – velike mudrosti” inspirisana je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu – Pinokiom. Karlo Klodi, novinar, poslao je uredniku novina u Rimu nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka i njegovim malim ludostima. Po objavljivanju 1881. godine avanture Pinokija su pridobile simpatije mališana i postigle veliki uspeh. 

Kasnije je ovaj lik pretočen i u crtane i igrane filmove, predstave, stripove, knjige i ilustracije i stekao planetarnu popularnost. Inspirisao je i generacije budućih umetnika, a sigurni smo i da će i savremeni mališani u njemu naći inspiraciju.

KATEGORIJE KONKURSA

Ponuđeno je više kategorija na koje deca mogu odgovoriti radovima, kako individualno tako i u grupama. 

  • Vizuelna umetnost: „Njuh za dobre stvari”

Nacrtaj, ilustruj, napravi maketu, video ili snimi film

  • Film i pozorište: „Oživljeni lutak”

Osmisli i snimi film, pozorišnu predstavu, plesnu tačku ili performans

  • Književnost: „Male ludosti”.

Napiši pesmu, bajku, strip ili priču

  • Ekologija/Inovacija/Eksperiment: „BUDI kreativac”. 

Osmisli naučnofantastični eksperiment ili izum (crtež/video/maketu) ili ekološku akciju (ideju/prezentaciju/video)

Više o propozicijama saznajte ovde.

KONKURS KAO POSEBAN ŠKOLSKI PROJEKAT

S obzirom na to da konkurs dozvoljava indivualcima, ali i timovima da se prijave, učitelji i nastavnici su pozvani da oforme timove koji će u željenim kategorijama moći da kreiraju prava mala čuda.

Cilj ovakvog internog konkursa jeste da u narednih mesec dana razbukta maštu i stvaralaštvo i kod dece probudi potrebu za kreativnošću i timskim radom.

Moguće je osmisliti predstavu, plesnu tačku ili film, ali i odgovoriti na kategoriju inovacije, pri čemu se može koristiti robotika u školi. U tom smislu je predlog da se osmisli inovativno rešenje / nacrt za digitalnog Pinokija. Ali – ideje su brojne, a mašta nezaustavljiva.

Ono što treba imati u vidu jeste da konkurs ne zahteva izvedeno rešenje, već nacrte, prezentacije i slično.

Sigurni smo da će učenici zdušno prihvatiti da učestvuju u izradi kreativnih radova na ove teme. Vizuelna umetnost, film, pozorište, knjževnost, ekologija, eksperiment, inovacije – zaista čine nepresušno polje kojim se može beskonačno igrati.

BUDIte originalni. I svoji!

O FESTIVALU

BUDI, odnosno Bijenale umetničkog dečjeg izraza, jeste međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi BUDI festivala su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera staromodnih institucija, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

Pokaži šta znaš! Vreme je za „Male ludosti – velike mudrosti’’.