Porodični vikend u Savremenoj

Porodični vikend u Savremenoj privukao mnoštvo mališana i njihovih roditelja

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 09.04.2019

Porodični vikend u Savremenoj privukao mnoštvo mališana i njihovih roditelja

Zabava za celu porodicu kroz kreativne radionice i zanimljiva predavanja

 

Protekli vikend, 6. i 7. april, u Savremenoj osnovnoj školi bio je posvećen deci i roditeljima, koji su se odlično zabavili i kvalitetno proveli zajedničko vreme kroz mnoštvo zanimljivih i edukativnih sadržaja. Subotu je obeležila sada već tradicionalna manifestacija „Porodični dan”, dok se tokom oba dana vikenda održavao i festival „Roditeljstvo novog doba”.

„Porodični dan”: Dobra zabava i učenje kroz radionice

U subotu, 6. aprila, već od 10 časova, prostorije Savremene osnovne škole i gimnazije u Masarikovoj 5 (Palata Beograd) bile su ispunjene radoznalim i razigranim mališanima, koji su jedva čekali da saznaju i vide nešto novo, ali i da se druže i odlično zabave.

Još jedan nezaboravni „Porodični dan” za roditelje i decu uzrasta od 5 do 12 godina, koji već peti put zaredom organizuju SPONE Sistem Stimulacije i Savremena osnovna škola, i ovoga puta obilovao je edukativnim, kreativnim i zanimljivim radionicama. Mališani su imali priliku da upravljaju robotima, da crtaju i slikaju, glume, sviraju i pevaju, igraju zabavne matematičke igre, kreiraju svoje prve video-igrice, „obiđu” razne predele kroz VR naočare, rešavaju zanimljive, edukativne kvizove ili se bave različitim sportskim aktivnostima.

S obzirom na to da je ova manifestacija namenjena celoj porodici, nisu se samo deca dobro zabavljala i sticala nova znanja, već su i roditelji dobili procene stručnjaka: psihologa i logopeda, o razvoju svog deteta.

Festival „Roditeljstvo novog doba”: Brojni saveti za roditelje

Pored toga, roditelji su imali priliku da, dok su njihova deca na radionicama, saznaju mnogo toga novog na festivalu „Roditeljstvo novog doba”, koji se istovremeno održavao u prostorijama Savremene.

Teme predavanja i panela tokom prvog dana festivala bile su posvećene trudnicama i roditeljima bebe, dok je drugi dan bio u znaku predškolaca i osnovaca. Posetioci festivala mogli su da dobiju dosta korisnih informacija, saveta i drugačijih pogleda na roditeljstvo od predavača iz sveta, regiona i naše zemlje.

Festival Roditeljstvo novog doba

Nedelju, 7. april, obeležila je interesantna panel-diskusija „Kakvu školu želimo za našu decu?”, na kojoj je govorila direktorka Savremene osnovne škole Jasmina Franolić. Ona je istakla da se inovativnost u ovoj školi neguje već od prvog razreda:

Kao organizatori, domaćini i učesnici na panelu o inovacijama u obrazovanju govorimo o tome kakvo to treba da bude obrazovanje novog doba i šta svi zajedno i pojedninačno možemo da učinimo kako bismo unapredili to polje. Ujedno će i robotika, programiranmje i IT biti i deo vannastavnih aktivnosti već od prvog razreda u Osnovnoj školi Savremena.

Inovacije i IT u službi edukacije

Posebno je naglasila prednosti personalizovanog pristupa obrazovanju, prilagođenog potrebama i afinitetima učenika, kao i primene savremenih tehnologija u nastavi i usvajanja znanja i veština za uspeh u 21. veku.

Milica Crkvenjakov, dizajner video-igara i autor bloga „Roditelji gejmera”, na panelu je naglasila da ne treba da se plašimo video-igara i njihovog uticaja na decu, iako je to i dalje tabu tema za mnoge roditelje:

Mi roditelji treba da učestvujemo zajedno sa svojom decom u gejmingu. Mada su mnogi roditelji skeptični, pokušala sam da im objasnim da decu u digitalnoj eri ne traba sprečavati da igraju igrice, već ih treba uputiti na koji način da pristupe tome. Nije više dovoljno znati da upalite kompjuter i radite u Wordu. U današnje vreme treba da znate da napišete kod, pa makar to bilo i u najjednostavnijem programu.