Poseta pijaci: sticanje životnih veština i nabavka bundeva za noć veštica

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 29.10.2020

Poseta pijaci: sticanje životnih veština i nabavka bundeva za noć veštica

Mališani trećeg razreda posetili su novobeogradsku šarenu pijacu I sjajno se zabavili

Tople oktobarske dane učenici III-1 iskoristili su da posete pijacu, koja je u ovo doba vrlo šarena. Upotpunili su znanje činjenicama o jesenjim plodovima – voću, povrću i žitaricama. A glavni zadatak koji su imali ticao se nabavke bundeva potrebnih za Noć veštica.

Kod nas je maskiranje zakazano za 30. oktobar. Učenici i nastavnici se tada igraju „plašenja straha”. Uporedo sa ovim aktivnostima, u čast „Dana bundeve” prostor škole biće ukrašen maštovitim rukotvorinama nastavnika i učenika, a ideja je da svi mogu da se posluže pečenom bundevom koju će pripremiti školska kulinarska sekcija.

Sutra će nastava biti održana na stvarno drugačiji način – u kostimima i pod maskama, za sve učenike i nastavnike koji žele da se igraju „plašenja straha”. U susret tom danu koji garantuje dobru zabavu, školarci iz III-1 su se zajedno sa učiteljicom Brankom Milićević zaputili do obližnje novobeogradske pijace kako bi nabavili bundeve.

Poseta pijaci pokrila je jednu od tema iz projektne nastave – temu koja se tiče zdrave hrane. Na zanimljiv način mališani su obnovili gradivo iz prirode i društva, matematike, srpskog jezika, ali i likovne kulture.

Ljubazni prodavci su deci pokazivali svoje proizvode, između ostalog, videli su kako izgledaju zdravo voće i povrće. Upoznali su se i sa delovima pijace gde se prodaju riba, mleko i mlečni proizvodi. U školu su se deca vratila sa punim korpama i znanjem o tome kako izgleda pijačna kupovina, kako birati proizvode, koji su plodovi zreliji od drugih i šta se sve nalazi na tezgama u oktobru.

Deca su shvatila da mogu biti samostalna i birati hranu koju unose, vodeći računa da ona bude pravilno selektovana, zdrava, a u ovom slučaju i sveža, direktno sa pijace.

Živimo u svetu gde usled prebrzog tehnološkog napretka deca sve manje usvajaju znanja za praktičan, svakodnevni život. Istraživanja pokazuju da čak 58% dece u uzrastu od 3 do 5 godina zna da koristi pametan telefon i njegove napredne funkcije, dok samo 15% dece zna da napravi sebi doručak, pri čemu su saznanja o zdravoj hrani prava retkost. U tom modernom svetu deca postaju sve manje samostalna, što sa ranijim generacijama nije bio slučaj.

Pijaca je, kako kažu, idealno mesto gde se može učiti o zdravoj hrani. I ne samo to. Kažu da pijaca uči čoveka snalažljivosti i brzom razmišljanju. Stiče se sposobnost bolje procene ljudi i njihovih potreba. Moglo bi se reći da je pijaca blaga i pitoma verzija životne škole i u tom smislu ima vrednost. Ona je jedno od idealnih mesta za učenje životnih veština.

I čini se da su mališani bili zaista radosni jer su sticali novo životno iskustvo. Sada će moći da naprave razne rukotvorine i ukrase. Školska kulinarska sekcija bavila se pečenjem bundeve, a deca su stekla kompletan uvid u to kako izgleda priprema hrane – od njene nabavke, preko pravljenja, do konzumacije (sa kojom su već dobro upoznati).

Ovako je to izgledalo: