Povratak osnovaca u školu

Povratak savremenih osnovaca u školu: Jedva smo čekali da vidimo drugare i učiteljicu!

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 03.06.2020

Povratak savremenih osnovaca u školu: Jedva smo čekali da vidimo drugare i učiteljicu!

Konačno ponovo zajedno! Savremeni osnovci vratili su se u školske klupe nakon dva meseca onlajn učenja od kuće usled pandemije koronavirusa. Njihovi prvi susreti, zagrljaji i trenuci kada su ugledali svoje drugare, učiteljice i nastavnike bili su toliko dirljivi i emotivni da se radost tokom celog dana širila holom škole.

Smeh i graja ponovo se čuju hodnicima Savremene

Učenici su pristizali jedan za drugim, sa vremenskim razmakom među odeljenjima i grupama, užurbano se pozdravljali sa roditeljima pred ulazom u školu i brzo utrčavali u hol i učionice ne bi li što pre uživo videli školske drugere. Sreća prilikom ovih susreta ne može se prepričati!

Svi se redom slažu u tome da su im u prethodnom periodu najviše nedostajali školski drugari i učiteljice, odnosno nastavnici, i da su upravo njih jedva čekali da zagrle.

Svima sam se obradovao i jedva sam čekao da se družimo uživo! Previše sam uzbuđen zbog povratka u školu – kaže Mateja iz IV-1.

Hajdi iz III-1 ističe koliko je emotivan bio prvi susret i okupljanje njihovog „svetog III” razreda:

Jedva sam čekala da zagrlim svoje drugare i učiteljicu! Jeste da smo se svakoga dana gledali preko kompjutera, ali to nije isto, nismo mogli da se zagrlimo. To mi je najviše nedostajalo.

Sa njima se slažu i Lara, Konstantin, Mila, Vana, Jovana, Tijana, Mihajlo i svi ostali učenici Savremene osnovne škole.

Nedostajali su im, kako kažu, i study hubovi, školsko dvorište, robotika i drugi interaktivni predmeti, kao i raznovrsna edukativna tehnologija koja postoji u Savremenoj osnovnoj školi. Zato su trećaci požurili da se provozaju 9D VR Starshipom u holu škole, dok su se četvrtaci užurbano uputili na čas robotike da razmrdaju svoje mBoot, Sphero Mini, Alpha Pro, MeeBot Kit i druge robotiće.

Nedostajale su mi učionice, robotika i igranje sa drugarima na sportskom terenu škole – priznaje Filip iz I-2.

Obeležili smo i Dan škole na stvarno drugačiji način

Inače, Savremena osnovna škola ovog ponedeljka, 1. juna, obeležila je i Dan škole, odnosno svoj rođendan, i to na veoma simboličan način, tako što je ponovo otvorila vrata za svoje učenike.

Danas nam je divan dan, ne samo zato što je danas Dan škole već zato što su nam đaci ponovo u školi. Očekivali smo ovaj dan sa mnogo uzbuđenja tokom cele godine, planirali kako ćemo obeležiti ovu važnu svečanost proglašavajući učenike sa najboljim rezultatima na takmičenjima i izvesti program za naše roditelje. Međutim, situacija se odvijala drugačije, kao što znamo, i nekoliko nedelja đaci nisu išli u školu. Utoliko je ovaj dan škole specifičan, ali sreća koju osećamo pri povratku učenika u školu je nemerljiva – navodi direktorka škole Jasmina Franolić.

U narednom periodu, po preporuci Ministarstva prosvete, učenici će imati posebno prilagođene i skraćene školske aktivnosti, usmerene uglavnom na druženje na otvorenom. Imaće i mogućnost da pokažu još bolji nivo postignuća iz određenih nastavnih oblasti. Učestvovaće na različitim interaktivnim radionicama i aktivnostima, koje su im najviše nedostajale u prethodnom periodu.

Onlajn učenje je super, ali presrećni smo zbog povratka u školu

Iako su svi srećni što je period karantina i učenja od kuće za nama, pre svega zbog razdvojenosti, učenici i roditelji su veoma zadovoljni kako su izgledali onlajn-nastava i učenje od kuće.

Moram da priznam da niko nije mogao bolje da organizuje onlajn-nastavu od vas. Ne znam za dete u mom kraju i okruženju koje je bilo ovoliko srećno kao moja Milica. Kada ste od ujutru među svojima, pa makar i iz svoje sobe, i zajedno prevazilazite sve izazove koje sedenje i učenje kod kuće donosi, imate razloga da se radujete svakog dana. Učenje na daljinu je fenomenalno i deca su nam bila sjajna – kaže Sanja Trikić.

Učenici priznaju da je ponekad bilo i malo naporno, kao i da im je bilo neobično što ne mogu da izađu u dvorište i igraju se sa svojim drugarima. Ipak, saglasni su da im je najzanimljivije bilo da pričaju sa učiteljicom i školskim drugarima preko Google Meeta i da im je najlepše bilo upravo to što su mogli da se druže makar onlajn, što se često nastavljalo i nakon časova.

Deci je bila obezbeđena stvarno sjajna platforma. Naučili su mnoge stvari, učiteljica im je bila dostupna 24h dnevno i ništa nisu propustili. Nama roditeljima je bilo teško tokom ovog perioda u kući, ali su deca bila stvarno sjajna. Moj sin je bio oduševljen zato što je svakodnevno uživo komunicirao sa učiteljicom i drugarima, ali je svakako bio toliko uzbuđen kada je čuo da kreće u školu da nije ni spavao – kaže Jelena Marković, Aleksina mama.

Ovo uzbuđenje se moglo osetiti na svakom koraku u Savremenoj osnovnoj školi po povratku učenika u školske klupe. Rodila su se nova, trajna prijateljstva i jedni drugima predstavljaju veliku podršku, a utoliko su njihovi učitelji i nastavnici obavili sjajan zadatak. Učenici su spremni da završe školsku godinu sa odličnim uspehom i uz mnogo radosti i lepog druženja, kao što su je i započeli. Želimo im mnogo sreće i uspeha!