Praznične radosti: mirisne i mekane poslastice članova kulinarske sekcije

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 04.12.2020

Praznične radosti: mirisne i mekane poslastice članova kulinarske sekcije

Medenjaci za kraj jeseni i početak zime, idealno za užinu uz čaj

Sekcija u kojoj se posebno razvijaju životne veštine, u koje spadaju i one kulinarske, ponovo je učinila da hodnicima Savremene osnovne škole zamiriše nešto lepo. Naime, mali kulinari su uz pomoć učiteljice oprobali prepoznatljivi recept iz vremena njihovih baka i prabaka – čuvene medenjake.

Uz mnogo pažnje, preciznosti i zainteresovanosti, učestvovali su u radionici pravljenja kolača, a onda su ih podelili sa drugarima.

Došlo je vreme da se trpeza ukrasi novogišnjim kolačima. Jedna od najomiljenijih poslastica u prazničnim danima koji nam predstoje su medenjaci. Još ako se majstorski našaraju, mogu biti jestiv a lep ukras na prazničnom stolu, a i na novogodišnjoj jelki. 

Na vrlo zabavnim časovima u okviru kulinarske sekcije se svašta kuva. A posle slatkog od dunja, malene ruke uposlile su se da naprave omiljeni zimski kolač.

Sve je počelo od testa, koje je bilo potrebno dobro umesiti, malo sa rukama, malo sa oklagijom…

Mogu dugo da stoje, i po nekoliko meseci, a u sebi sadrže začine koji su karakteristični za zimu, pre svega cimet i anis. Svaka kuća ima svoj recept za medenjake, ali ovaj za koji su se opredelili savremeni osnovci je provereno dobar. Medenjaci su ukusni, lepi, dekorativni i ako se pravilno upakuju – idealni su da stoje pored božićnog ondosno novogodišnjeg drveta.

Medenjaci su neizostavni kolač na prazničnoj trpezi. Vrlo brzo se mese i peku. Ponekad se pridoda malo kakaoa ne bi li ukus postao još interesantniji. Sve u svemu, za vreme jednog časa – stvarno drugačije iskustvo: ponovo su dokazali svoje kulinarsko iskustvo i da ih životne veštine zaista zanimaju.

Kulinarska sekcija je deo šireg programa razvoja životnih veština

Savremeni osnovci se u školi uče svim životnim veštinama koje će im pomoći da se lakše snađu u svetu oko nas i budu što samostalniji. Među važnim veštinama kojima će deca ovladati u Savremenoj jeste i kuvanje, ali ćemo raditi i sa roditeljima.

Negujemo zdrav odnos prema ishrani i okolini, te nastojimo da učenicima prenesemo ”kuhinjske” veštine koje se odnose na pravilnu i zdravu ishranu, adekvatnu za njihov uzrast i nutritivne potrebe njihovog organizma, kao i na pripremu zdravih obroka. A sve to kroz kulinarsku sekciju.

Pogledajte galeriju: