Prenosimo utiske sa internacionalne obuke za Brainfinity zadatke

/ / Blog, Kombinovani, Nacionalni / 11.12.2023

Prenosimo utiske sa internacionalne obuke za Brainfinity zadatke

Osmišljavanje detektivskih zadataka

U Portu (Portugal) krajem novembra održana je obuka posvećena kreiranju Brainfinity zadataka.

Voditelj obuke bio je profesor Ivan Anić, tvorac takmičenja Brainfinity, koji je sa predstavnicima konzorcijuma Erazmus+ projekta Brainfinity Detectives podelio tajne o osmišljavanju zadataka za ovo popularno takmičenje u rešavanju problema.

Brainfinity: Podsticanje kreativnosti i logičkog razmišljanja

Brainfinity je takmičenje koje promoviše kreativnost, kolaboraciju i logičko rasuđivanje među učenicima. Ovo takmičenje nudi izazove koji motivišu učenike da pruže svoj maksimum i razvijaju svoje sposobnosti. Za razliku od mnogih matematičkih takmičenja, koja često kod dece izazivaju stres i strah od neuspeha, Brainfinity se fokusira na praktične veštine i rešavanje stvarnih problema iz svakodnevnog života, čime odgovara na pitanje koje deca često postavljaju: „Kako će mi ovo pomoći u životu?”

Internacionalizacija takmičenja Brainfinity

Glavna ideja projekta je internacionalizacija takmičenja Brainfinity kako bi se nastavnicima iz različitih zemalja omogućilo da koriste ovu zanimljivu metodu za razvoj veština rešavanja problema kod učenika. Kako bi se ova misija ostvarila, bilo je neophodno da se po dva-tri nastavnika iz partnerskih zemalja (Portugala, Slovenije, Bugarske i Srbije) osposobi za kreiranje detektivskih zadataka i da potom stečeno znanje podele sa kolegama u svojim zemljama.

Kreativni timovi u potrazi za rešenjima

Obuke su bile zanimljive i izazovne za sve učesnike. Multinacionalni timovi morali su se povezati i razviti plan za rešavanje izazovnih zadataka. Zadaci su kreirani tako da podstaknu razmišljanje i stvaranje celokupne slike problema. Svaki tim je ispoljio kreativnost i originalnost na svoj način.
Tokom obuke sproveli smo brejnstorming sesije i posvetili sate razmišljanju o rešenjima. Svi timovi su bili izuzetno motivisani – nijedan nije posustao. Tokom pauza za ručak diskutovali smo o svemu tome i uživali u tradicionalnim jelima Porta.

Kreiranje novih izazova: Brainfinity puzzle i problemi

Nakon uspešnog savladavanja prvog dela obuke, koji se odnosi na rešavanje Brainfinity zadataka, krenuli smo u osmišljavanje sopstvenih Brainfinity problema – najpre onih koji se nazivaju Brainfinity puzzle, a potom i pravih Brainfinity problema.

Učesnici su se isticali maštovitim idejama: neki su bili stručnjaci za šifrovanje, dok su drugi briljantno kreirali logičku priču. Naš mentor Ivan je sa zadovoljstvom posmatrao kako se formira ozbiljna ekipa na koju će moći da se osloni pri smišljanju novih Brainfinity problema.

Završetak obuke u Portu i istraživanje grada

Nedelju dana u Portu brzo je proletelo. Na kraju obuke svi učesnici su dobili zaslužene sertifikate. Dodatna nagrada je bila subota ispunjena suncem, koju smo iskoristili za obilazak znamenitosti grada i uživanje u predivnom pogledu na okean. U Srbiju smo se vratili s vrednim iskustvom, koje jedva čekamo da podelimo sa kolegama.