Interaktivna radionica "Budućnost počinje u učionici"

Teslini dani obeleženi i kroz interaktivnu radionicu “Budućnost počinje u učionici” u Savremenoj

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 11.07.2019

Teslini dani obeleženi i kroz interaktivnu radionicu “Budućnost počinje u učionici” u Savremenoj

Osnove programiranja i robotike za decu od 6 do 11 godina

Klasteru puteva kulture, odnosno kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle i manifestaciji Tesla dani 2019, priključile su se Savremena osnovna škola i Institut za moderno obrazovanje svojom interaktivnom radionicom „Budućnost počinje u učionici”. Ova zanimljiva radionica održana je u subotu, 20. jula, u prostorijama Savremene osnovne škole i gimnazije.

Deca uzrasta od 6 do 11 godina imala su priliku da na Smart STEM stolu savladaju osnove programiranja kroz pokretanje i upravljanje robotima.

Nikola Tesla kao začetnik razvoja robotike

Ljudi su danas fascinirani veštačkom inteligencijom i robotikom. Ali, da li ste znali da je zapravo Nikola Tesla prvi demonstrirao robotiku davne 1898. godine, mnogo pre nego što je Isak Asimov izmislio robota u svojoj literaturi?

On je tokom izložbe u Medison Skver Gardenu, u Njujorku, koristeći bežične radio-talase, oduševljenim posmatračima prikazao kretanje svog robota-broda.

Robot-brod i Tesla

Zato su upravo u okviru Teslinih dana Savremena osnovna škola i Institut za moderno obrazovanje, održale ovu zanimljivu i interaktivnu radionicu, na kojoj su osnovci stekli znanja iz robotike i programiranja.

Bogata agenda za sve osnovce

Učenici su imali prilike da steknu nova znanja iz različitih oblasti IT-ja:

  • usvajanje osnovnih koncepata programiranja u okviru platforme Code.org;
  • razvijanje algoritamskog načina razmišljanja pomoću uređaja OSMO;
  • upravljanje robotima (Alpha 1S Humanoid Robot, Sphero SPRK+ i Sphero mini);
  • interaktivni TV i onlajn-kviz – Kahoot;
  • VR prezentacija o Tesli.

Učenici otkrivaju osnove robotike

Šta su posetioci imali prilike da vide?

Pored Smart STEM stola, učesnici su se upoznavali i sa zanimljivim robotima i setovima za njihovo programiranje i upravljanje.

Smart personalizovana STEM tabla deo je STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) laboratorije u Savremenoj osnovnoj školi i predstavlja poligon za daljinsko aplikacijsko upravljanje robotima pomoću znanja iz osnova programiranja.

Pored toga, Smart sto utiče i na poboljšanje memorije, koncentracije, razvijanje logičkog mišljenja, fokusa i kognitivnih sposobnosti deteta.

Učenici i roditelji otkrivaju mogućnosti Smart stola

Neki od robota kojima su upravljali učesnici radionice na Smart STEM stolu su:

  • MeeBot Kit – Pomoću ovog seta osnovci bez ikakvog alata sklapaju i dizajniraju robota. Nakon toga, koristeći već poznatu Swift platformu, programiraju ga da se kreće na različite načine.
  • Alpha Pro i Sphero SPRK + – Ovi roboti omogućavaju da deca uče programiranje u kodu i da dodatno razvijaju znanja iz nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike.

U Savremenoj osnovnoj školi koristi se upravo ovakva najmodernija tehnologija, pažljivo izabrana da bi deci olakšala usvajanje novih znanja na zanimljiv i efikasan način. Zahvaljujući tome, učenici Savremene pod nadzorom nastavnika prave i svoje prve korake u IT svetu.