Programi pre i posle nastave za razonodu, učenje i umetnost

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 20.03.2021

Programi pre i posle nastave za razonodu, učenje i umetnost

Fun and study time: Zabavna edukacija za savremeni školski dan

Program Fun and study time (FAST) predstavlja idealan period za mališane da pre i posle časova korisno iskoriste vreme završavajući sve svoje obaveze, a često se desi da dožive i jedinstvena iskustva.

Tako su mnogi od njih baš u periodu kada se proleće budi otkrili da u sebi kriju „muzičku žicu”, ali i da su vrlo nadareni za borilačke veštine.

Prethodnih sedmica učiteljica Danica Nikolić održala je nekoliko sadržajnih radionica u učionicama gde se izvode aktivnosti produženog boravka, odnosno popularnog FAST programa. Aktivnosti su podrazumevale interakciju između starijih i mlađih učenika pri čemu je akcenat bio na vršnjačkoj edukaciji.

Tako su ulogu učiteljice zauzeli stariji osnovci, koji su pomagali mlađim drugarima prilikom izrade domaćih zadataka. Radionice su bile vrlo efikasne, a mlađi osnovci istakli su da im je veoma prijalo što su dobili punu pažnju starijih, dok su mali mentori komentarisali kako im je takođe mnogo značilo što su mogli da pomognu.

Ostale zabavne aktivnosti nisu izostale. FAST je uvek dinamičan, a rad se osmišljava tako da se učenici podele u manje grupe i kroz zanimljive aktivnosti uče nove stvari, često se rekreiraju, bave sportom ili nekim vidom umetnosti.

GITARISTI I DŽUDISTI ČIJI TALENAT OBEĆAVA

Pojedini drugari već dugo pohađaju sekciju gitare u Savremenoj osnovnoj školi i njihovo poznavanje muzičkog instrumenta i muzike uopšte na zavidnom je nivou.

Tako je Vanja Pavlović, učenik VI-1, održao mini-koncert za svoje društvo, koje ga je sa uživanjem slušalo, a kasnije se i samo ohrabrilo da odsvira poneki ton. Takođe, kroz metod vršnjačke edukacije oni su upijali svaku reč i pokret predložene od starijeg druga. 

Kod dece koja sviraju neki muzički instrument dokazano je poboljšanje motorike, pamćenja, pažnje, organizacije i planiranja, kao i procesuiranja emocija. Časovi gitare u Savremenoj se održavaju na klasičnoj gitari, jer se na njoj najbrže savladaju osnove i savremene tehnike sviranja. Ovi časovi planiraju se tako da ne ometaju školski raspored, kao ni druge vannastavne aktivnosti.

Potom je na red došla drevna japanska veština džudo, pri čemu je mini-obuku držala Ira Tuba, džudo šampionka i nastavnica u Savremenoj osnovnoj školi. Podučila je mališane osnovama ove veštine, a neki od njih pokazali su pravi talenat kada je u pitanju izvođenje tehnika. Uz mnogo zabave koju džudo obično donosi deca su tokom ovih radionica stekla odličnu osnovu da se, ukoliko žele, i posvete ovom sportu. A sekcija borilačkih veština svakako je postala jedna od omiljenih u školi.

Pored ostalog, zbog svojih karakteristika, džudo se vežba širom sveta. U Japanu i još nekoliko zemalja uvršten je u sistem školstva umesto fizičkog vaspitanja. Naime, pored toga što razvija fizičke sposobnosti (izdržljivost, snagu, spretnost, elastičnost, brzinu), džudo decu uči poštovanju, a ona na treninzima stiču samopouzdanje i nova prijateljstva.

FAST PROGRAM ZAISTA ULEPŠAVA ŠKOLSKE DANE

Pored obaveznih časova koje učenici pohađaju, vrlo je bitno i na koji način provode svoje slobodno vreme. Zato je Fun and study time program prilagođen uzrastu učenika i odvija se prema planu aktivnosti za određeni dan. Učenici u toku vannastavnog boravka mogu koristiti stazu za trčanje, teretanu, terene za mali fudbal, košarku, odbojku i rukomet. Posle nastave se opuštaju igrajući različite društvene igre, crtajući, gledajući filmove i još mnogo toga.

Mališani često u ovim terminima organizuju priredbe, takmičenja, kvizove, prave umetničke panoe ili igraju razne društvene igre. Mnogi su skloni tome da neke od „kreacija” ponesu kući i iznenade roditelje.

Savremena želi da njeni učenici dolaze srećni u školu i da izrastu u introspektivne, preduzimljive i savesne osobe pune samopouzdanja, dinamične i sposobne da se prilagode promenama u savremenom svetu. Podsticanjem dečje kreativnosti pripremamo ih za budućnost!