Proleće u Savremenoj: Rode, pčele i mitski prizori na izložbi malih savremenih umetnika

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 30.03.2021

Cvetna postavka u znaku mladosti, radosti i života sada je na školskim panoima

Cvetna postavka u znaku mladosti, radosti i života sada je na školskim panoima

Proleće u svojim vetrovima pronosi mirise od kojih dobijamo životnu energiju, rode se vraćaju sa juga, pčele rade punom parom, a cvetovi bujaju na livadama.
Ovakve živopisne scene su i učenici stvarno drugačije škole dočarali izložbom pod nazivom „Proleće u Savremenoj”.

Deca nas uvek oduševe na kreativnim časovima, kada se nađu pred belim papirom. Ona uzimaju palete boja i ubrzo nastaju čuda. Tako su nas svojim radovima podsetila i na prolećnu seobu ptica. Kad se iznad krovova zabele prve rode koje doleću sa juga, proleće je na pragu. Na nekim od radova u okviru prave prolećne izložbe dominiraju slike velikog formata na kojima su rode.

PREPOZNAJETE LI MITSKU SLIKU PROLEĆA?

Jedan od radova je u formi siluete žene u haljini od prolećnog cveća. Njeno lice nije jasno predstavljeno, što sugeriše da je reč o simbolu proleća. Možda je u pitanju Vesna – boginja slovenskih naroda za koju se smatralo da smenjuje zimu i donosi toplije dane?

Unaokolo, okružujući siluetu, nalaze se crveni i žuti cvetovi oko kojih zuje pčele, pa zajedno ovaj mini izložbeni prostor nalikuje galeriji u kojoj je predstavljen neki konceptualni rad. Svakako, mališani su naučili: upravo se zbog mitskog imena Vesna govori da je nešto „vesnik” proleća.

Na pojedinim radovima predstavljene su laste koje lete nad livadom. A tu su i vazdušni baloni, rađeni u zanimljivoj papirnoj tehnici (papir je poput iskakalice), koji nas podsećaju da se lepo vreme može iskoristiti i za uživanje u letenju. Istovremeno, letenje je simbol slobode kojoj proleće daje vetar u leđa.

Mališani su se zatim dosetili i čuvene veze između đaka prvaka i pčelica. Naime, poznata je analogija u kojoj se pametna glava poistovećuje sa pčelom, koja je asocijacija na predani rad. U mnogim pesmama prvaci su poistovećeni sa pčelicama, pa tako i jedan od radova upravo sugeriše ovu vezu, i to kroz dominantan kolorit.

O ZALJUBLJENOSTI ILI ŠTA SVE PROLEĆE SA SOBOM NOSI

Probuđena priroda i sunce su po pravilu pomešani i odlika su prolećnog vremena. Dok gledamo prirodu – visibabe, bele rade, ljubičice – ne možemo da ne pomislimo i na druge stvari koje godišnje doba koje dolazi posle zime sa sobom nosi. Kreativne radionice u Savremenoj uvek su koncipirane tako da uz njih, pored praktičnog rada, ide i razgovor o nekoj temi.

Tako su osnovci na pitanje „Šta proleće sa sobom donosi, osim cveća?” odgovarali nizom zanimljivih i pametnih asocijacija. Neki su pomenuli da donosi duže dane, drugi su pomenuli „lakšu” odeću, više kretanja, bolji apetit, više motivacije za druženje, dok su se neki dosetili da kažu još jednu veliku i važnu stvar: proleće donosi i zaljubljenost.

U ime svih radosti koje ovo godišnje doba sa sobom nosi, podsetimo se i stihova iz čuvene pesme „Proleće”, jednog od omiljenih pesnika dece i odraslih, Miroslava Mike Antića:

Sad sunce, eno,
kao vreteno
ispreda gradom
nešto šareno
i – miriše.

Reci mi zašto
s tobom u hodu
odjednom danas
govorim tiše
i zašto misli
nekud odu,
pa samo trepćem
i ništa više?