Prva avantura u Savremenoj: Novi drugari u nezaboravnom danu na Adi

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 12.09.2019

Prva avantura u Savremenoj: Nezaboravan dan na Adi

Najbolja školska godina dosad je tek počela, a osnovci Savremene su doživeli svoju prvu avanturu – u petak, 6. septembra, sa svojim učiteljima i nastavnicima posetili su Adu Ciganliju i doživeli su nezaboravnu avanturu punu novih iskustava!

Druženje od prvog dana se nastavlja i van škole

Nakon svečanog prijema i prvog dana u školi, svi su znali da je pred mališanima nezaboravna školska godina, a ovom prilikom su se još bolje upoznali i kroz vannastavne aktivnosti – družili su se van prostorija Savremene, a uzbuđenje pred početak ovog dana ni učenici ni nastavnici nisu krili.

Školarci u majicama boje Savremene su se prvo okupili u školskom dvorištu, a zabava je počela već u školskom autobusu, u koji su novi drugari, dvoje po dvoje, ušli raspevani i puni energičnog duha:

Jedva čekam da vidimo čega ćemo da se igramo i šta ćemo novo da naučimo! Učiteljica nam je obećala da ćemo imati dan kao u filmu.

Mališani se beskrajno zabavili kroz igre u prirodi

Učenici od 1. do 5. razreda zajedno su se oprobali u mnogo igara koje su pažljivo osmišljene specijalno za njih i prilagođene upravo njihovom uzrastu. Na Adi su ih dočekali stručnjaci u veslanju, profesionalci u streličarstvu, specijalno obučeni vodiči za snalaženje u prirodi i odmah su zakoračili u avanture koje su trajale čitavog dana.

Mali istraživači su naučili kako se koriste kompas i mapa, a nakon što su se prvi put oprobali u ziplineu, potvrdili su da su njihova očekivanja ispunjena:

Imao sam osećaj kao da letim. Nikad nisam doživeo nešto ovako!

Od istraživača do preciznih strelaca – učenici su testirali i uvežbali svoju preciznost kroz igru sa plastičnim kuglicama i metom. Koristeći luk i strelu, jedan prvak nije izdržao da ne kaže kako se oduvek divio Robinu Hudu.

Kako je osnovce ovaj dan poslužio, isprobali su se i u veslanju i logorovanju. Svako odeljenje je imalo svoj čamac, a svaki učenik svoje veslo, pa su zajedničkim snagama zaplovili na suprotnu stranu obale, gde su učestvovali u mini-radionici i naučili kako se pravi šator, kako se pali vatra, šta je primus, prusik i čemu služe čvorovi.

Ovo je najzanimljiviji dan ikada dosad! Jedva čekam da se ponovi! Naučio sam sve o veslanju i vodi. Obožavam prirodu!

Igre na otvorenom za razvoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti

Pažljivo osmišljene igre na Adi su mališanima poslužile da se zabave i da nauče nešto novo, ali su uticale i na razvoj njihovih kognitivnih i motoričkih sposobnosti.

Uz igru orienteering naučili su kako se koriste mapa i kompas, a ona je doprinela i njihovom trajnom razvoju osećaja za orijentaciju i snalaženje u prostoru. Vežbanje preciznosti pomoću kuglica, luka i strele nije se zaustavilo na ciljanju u metu, već je ova igrica uticala i na razvoj fokusa i pažnje, a usvajanje ovih sposobnosti je značajno ne samo zbog učenja već i mogućnosti da sa lakoćom odvoje bitno od nebitnog i uče sve što je važno.

Tu je i Perfect Hit – kako uz što manje pokreta srušiti prepreku? Ova igrica je školarce posebno zabavila, a njen cilj je da deca predvide koji je pravi način za rešenje zadatka. Razmišljanje o pokretima i njihovo planiranje doprinosi da deca na svaki zadatak usmeravaju odgovarajuće kognitivne resurse i razvijaju sposobnosti određivanja ciljeva i planiranja.

Mališani su bili oduševljeni čamcima, a učenje o veslanju i logorovanju je učinilo da im slike i doživljaj dugo ostanu u sećanju. Pritom, veštine koje na ovaj način razvijaju su vizuelno skeniranje i raspoznavanje, koje su važne za svakodnevni život.

Vannastavne aktivnosti u Savremenoj za podsticanje dečje kreativnost

Ovo je samo početak velike školske avanture!

Savremena je „zelena škola” i nastoji da kod dece razvije svest o očuvanju životne sredine. Osnovce svake nedelje očekuju brojna iznenađenja i nova saznanja kroz vannastavne aktivnosti, koje su pažljivo osmišljene kako bi kod dece podstakle razvoj kreativnosti i istraživačkog duha. Učenici primaju snažan podsticaj za profesionalni razvoj, širenje interesovanja i znanja iz drugih oblasti za razvoj ličnosti.

 

Prijavite se

Upis za generaciju 2019/20. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »

Leave a Comment