Prva istraživačka avantura savremenih školaraca: Nezaboravan dan na Adi

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 03.09.2021

Prva istraživačka avantura savremenih školaraca: Nezaboravan dan na Adi

Bavili smo se sportom, kampovali, igrali se Vikinga i Robina Huda

Prva pustolovina u novoj školskoj godini učenika prvog i drugog razreda bila je nezaboravna avantura na Adi. Mališani su uz pažljivo osmišljene aktivnosti bili produktivni i proživeli nesvakidašnje iskustvo u prirodi.

Ada je bila i ostala magično jezero i mesto za odmor. Ali, ne zaboravimo, takođe je idealno mesto za edukaciju, učenje u prirodi i bavljenje sportom. Na početku jedne uzbudljive školske godine učenici mlađih razreda uputili su se upravo ka beogradskom jezeru.

Pored ostalog, Savremena je i „zelena” škola, u kojoj se neguje kvalitetan odnos prema životnoj sredini pa zbog toga učionica naših osnovaca često postane „učionica na otvorenom”.

AVANTURA NA ADI JE BILA U ZNAKU NEPONOVLJIVIH SPORTSKIH AKTIVNOSTI

U ovom neobičnom avanturističkom danu učenici su se oprobali u orijentiringu: deca su učila da se samostalno orijentišu koristeći kartu, kompas i teren koji ih okružuje. Sem toga, posebno ih je obradovao ziplajn, koji je poslednjih godina postao svetska atrakcija i odličan vid zabave. Pomoću alpinističke opreme mališani su se spuštali niz sajlu, uz simulaciju letenja, pri čemu su prevazilazili strah od visine.

U zbilja zanimljivoj aktivnosti, ersoftu, učenici su se takmičili u preciznosti, koristeći replike pušaka i plastične kuglice, trudeći se da sakupe što više poena zahvaljujući svojoj smirenosti prilikom gađanja u metu. Svako dete voli Robina Huda, pa su se nužno morali oprobati i u streljaštvu. Pomoću pravog luka i strele mališani su se takmičili u gađanju mete. Moramo naglasiti da su se pobednici sa osmehom na licu ponosni vraćali kući.

OD ŠUMA I REKA UČIMO I SA PRIRODOM RADOST DELIMO

Dragon Boat je bila savršena prilika za zabavu na vodi. Veslajući na čamcima koji izgledom podsećaju na brodove moćnih Vikinga, deca su se trudila da za što kraće vreme ispune svoje zadatke i stignu do cilja. Timski rad i dobar vođa su pobedili. Posebno je zanimljivo bilo kada su učili osnove kampovanja: kako se pravi logor, podiže šator, kako se pali vatra, šta je primus, prusik i čemu služe čvorovi.

Najzad, „Perfect Hit” je bila igra sa ciljem da se putem pokušaja sruši prepreka.

Deca su vežbala preciznost i osećaj za prostor. Uz neizbežnu sportsku konotaciju svih ovih aktivnosti, školarcima su istovremeno bile prava mala životna škola.

Naučili su kako je neophodno pregalaštvo i timski rad da bi se postigao cilj, da se upornost uvek isplati i da se uz malo vežbe brzo stiže do rezultata.

Ada Ciganlija nam je dala prelepo vreme, a mi smo njoj dali radost i ljubav.

Decu su na ovo malo putovanje povele učiteljice Danijela Kleut, Mirjana Ilić, Ivana Dimitrijević, Danica Nikolić, Milica Babin, Mina Krneta, Kristina Ranković i Milica Ranković. Deca su od njih naučila šta znači uživati u prirodi, a u isto vreme biti u školi. U Savremenoj edukacija je neraskidivo povezana sa prirodom, koja nas uvek uči i oplemenjuje.