Prvi čas tenisa Akademije „Tipsarević” u Savremenoj osnovnoj školi

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 17.09.2020

Prvi čas tenisa Akademije ‘’Tipsarević’’ u Savremenoj osnovnoj školi

Osnovci u Savremenoj osnovnoj školi imaju mnogobrojne vannastavne aktivnosti i mogućnost za dodatno učenje i usavršavanje. Deo te prakse je škola tenisa za učenike, pri čemu oni imaju priliku da uče od profesionalnih trenera iz Akademije „Tipsarević”.

Na prvom času tenisa učenici su mogli da se upoznaju sa osnovama „belog sporta”, pri čemu su imali kreativne zadatke poput održavanja ravnoteže i kontrole loptice, držanja i usmeravanja reketa, trčanja i skakanja radi prevazilaženja prepreka, što je bilo propraćeno i objašnjenjima osnovnih pojmova u tenisu.

Program „Tennis 10S” za najbolji teniski početak garantuje visok kvalitet

Ova škola tenisa sprovodi se prema programu „Tennis 10S” za najbolji teniski početak, koji je nastao na osnovu preporuka Svetske teniske federacije (ITF). Ideja je da deca ispod 10 godina koja treniraju tenis to ne moraju da čine na terenu standardnih dimenzija niti sa tradicionalnim žutim lopticama.

U skladu s tim, Teniski savez Srbije i Teniski savez Beograda uvrstili su ovaj program u rad sa decom školskog i predškolskog uzrasta gde su mališani podeljeni u tri nivoa, i to: crveni, narandžasti i zeleni nivo.

Crveni nivo odnosi se na rad sa decom uzrasta od pet do osam godina, dimenzije terena su 15 m x 5 m (do 6 m), a preko male mreže se prebacuju loptice crvene boje, koje su mekše i za 75% sporije od standardnih žutih. Narandžasti nivo podrazumeva teren dimenzija 18 m x 6,5 m (do 8,23 m), a mališani su uzrasta od osam do 10 godina. Oni koriste narandžaste loptice, koje su 50% sporije od standardnih.

Zeleni nivo – na ovom nivou mališani od devet do 10 godina treniraju na terenu standardnih dimenzija (23,77 m x 8,23 m), a koriste loptice zelene boje, koje su za 25% sporije od standardnih žutih loptica.

Ovakav vid rada sa decom pokazao se kao izuzetno uspešan budući da treniranje na skraćenom terenu i s lakšim lopticama značajno ubrzava teniski razvoj. A prve teniske korake osnovci Savremene mogu naučiti po najsavremenijim svetskim metodama na akademiji jednog od najboljih srpskih igrača svih vremena – Janka Tipsarevića.

Treninzi će se održavati 2–3 puta nedeljno, posle nastavnih aktivnosti, u školskom dvorištu, sa prilagođenom opremom za program „Tennis 10S” i vodiće ih licencirani treneri iz Akademije „Tipsarević” i Teniskog saveza Beograda.

Sportske aktivnosti u Savremenoj osnovnoj školi namenjene su fizičkom i intelektualnom razvoju

Upoznavanje sa vrednostima sporta i zdrave ishrane na pravi način još u osnovnoj školi učenicima Savremene omogućava da se pravilno razvijaju i steknu ljubav prema sportu koja ih neće napuštati ni kasnije u životu. Posebno usled činjenice da se danas većina poslova obavlja sedeći, što predstavlja pravi izazov za zdravlje.

Pored toga, sport doprinosi razvoju inteligencije i boljem učenju. Jedan od ključnih tipova inteligencije po svetskom programu Harvard univerziteta jeste telesna inteligencija. A najbolji način da se ona vežba jeste upravo kroz sport. Upravo zato u Savremenoj posvećujemo veliku pažnju bavljenju sportom – kako kroz redovnu nastavu fizičkog vaspitanja tako i kroz brojne vannastavne aktivnosti.

Bavljenje sportom omogućava deci zdrav i pravilan razvitak i jača u njima osobine koje će im biti neophodne za buduće profesionalne i akademske izazove: samopouzdanje, istrajnost, adaptaciju, upornost, inteligenciju.

Sportski mentalitet koji poseduju osnovci Savremene omogućiće im da se ponašaju i da razmišljaju kao šampioni.