Prvi veliki Halloween maskenbal u Savremenoj: Vilenjaci i čarobnjaci ili zle vile i veštice?

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 05.11.2019

Prvi veliki Halloween maskenbal u Savremenoj: Vilenjaci i čarobnjaci ili zle vile i veštice?

U šarenim maskama i kreativnim kostimima osnovci su se pojavili u noći magije, trikova i darivanja – na velikom Halloween maskenbalu u Savremenoj. U ovoj noći prerušavanja školarcima su se pridružili roditelji, učitelji, nastavnici i direktorka škole i svi zajedno su obeležili prvi Halloween maskenbal.

Šta je Halloween? Dobrodošlica uz zanimljivu priču o Halloweenu

Toplu dobrodošlicu na prvi veliki maskenbal u Savremenoj đacima i roditeljima poželela je direktorka škole uz zanimljivu priču o Halloweenu.

Osnovci su prethodnih dana uživali u pravljenju simboličnih ukrasa, lampiona i bundeva, a sada su imali priliku da čuju i zašto su baš ovi „strašni” detalji asocijacija na Halloween.

Danas imamo Halloween, a nekada smo imali All Hallowsʼ Eve. Ovim praznikom se u pagansko prethrišćansko doba obeležavao kraj leta, a vatra u lampionima simbol je svetla koje šaljemo u mračne zimske dane. Kasnije su hrišćani slavili Dan svih svetih baš tokom ovog perioda ulaska u zimu.

Ovo nam je preneo jedan trećak – ono što je naučio u ovoj spektakularnoj noći, a od jednog četvrtaka saznali smo da su keltski potomci Irci i Škotlanđani odneli tradiciju u Ameriku polovinom 19. veka.

U Srbiji je maskiranje uz pevanje pesama i ples i traženje slatkiša zauzvrat dobro poznat i danas očuvan običaj kao ‘bela nedelja’, poklade ili dan za praštanje i veselja. Tako i mi, uz ples, maske i pesmu, večeras proslavljamo Halloween.

Zajednička Halloween potraga za blagom

Mnoštvo maskiranih lica okupilo se u školi i žurka je nakon dobrodošlice počela uz karnevalsku muziku i raspoloženje. U zajedničkom defileu prošetali su svoje maske, a žiri je imao težak zadatak da među njima izabere najkreativnije i najstrašnije i dodeli im diplomice.

Među dobro prerušenim učenicima izdvajali su se Grdana, veštice, izgubljena Alisa i još mnogo zanimljivih maski. Svi zajedno išli su i u Halloween potragu za blagom, a da bi ga i otkrili, morali su da se oslone na mapu i rešavanje zanimljivih zadataka.

Nezaboravna noć i sjajni zadaci za dolazak do blaga! Za otkriveno blago dobili smo nagrade, a najstrašnije maske dobile su diplomice. Jedva čekam sledeći Halloween party u školi i još neki maskenbal.

Oduševljeni i roditelji – žurka za celu porodicu

Sjajna zabava bila je prilagođena i nešto starijoj publici – roditelji, učitelji i nastavnici imali su priliku da se i sami prisete detinjstva, podele doživljaj sa mališanima i osete magiju ove čarobne i „strašne” noći. U šetnji i prikazivanju maski pridružili su se deci:

Savremena uvek ima neko iznenađenje i za nas! Pored redovnih aktivnosti i radionica u školi na kojima imamo priliku da učestvujemo zajedno sa decom, ovo je prva velika zabava i maskenbal za celu porodicu. Drago mi je što smo u Savremenoj i što učestvujemo u zajedničkim aktivnostima.

Prijavite se

Predupis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »