Proverite da li je Savremena osnovna škola pravo mesto za Vaše dete.
![](https://www.savremena-osnovna.edu.rs/wp-content/uploads/2021/05/SOS-saranje-jaja-glavna-945x489.jpg)
Radionica uskršnjeg farbanja jaja u sklopu kulinarske sekcije
linkadmin / / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 29.04.2021
Radionica uskršnjeg farbanja jaja u sklopu kulinarske sekcije
U susret predstojećem prazniku mališani su pokazali pravu umetnost u oslikavanju jaja
Članovi kulinarske sekcije u Savremenoj osnovnoj školi učestvovali su u radionici uskršnjeg farbanja jaja, na tradicionalan način. Koristili su tempere, konac, prirodne boje i travke, ukrasne trake…
Prethodno su ih, potpuno samostalno, obojili u boje koje su želeli.
U okviru vannastavnih aktivnosti, kroz jednu od omiljenih sekcija u Savremenoj, učenici su na poseban način obeležili predstojeći praznik – Uskrs. Mališani su zajedno sa učiteljicom Brankom Milićević ukrašavali jaja različitim tehnikama. Svi su bili angažovani i koncentrisani ne bi li njihovo jaje bilo najlepše.
KULINARSKA SEKCIJA PODSTIČE MAŠTU, A DECA UČE O PRAVILNOJ UPOTREBI NAMIRNICA
Učenici su bili motivisani i trudili se da njihovo jaje bude što lepše, a pomalo su bili i nestrpljivi što odmah ne mogu odmah da se kucaju i probaju jaja. To je nešto što je svojstveno svoj deci, nakon čega oni nauče da jaja treba sačuvati za prazničnu trpezu, postaviti ih u što lepše ukrašene korpe i tek onda – uživati u njihovom ukusu. I, naravno, takmičiti se: ko će pobediti, odnosno čije jaje ima najtvrđu ljusku.
![](https://www.savremena-osnovna.edu.rs/wp-content/uploads/2021/05/SOS-saranje-jaja-slajfna1.jpg)
Usput su deca naučila zbog čega je zdravo jesti kuvana jaja, koje nutritivne sastojke ona sadrže, koliko smeju da stoje van frižidera. Zašto se, uopšte, jedu za Uskrs? O čitavoj simbolici i istorijskom kontekstu govorila im je učiteljica Branka Milićević.
Najzad, njihov trud je pohvaljen. Svi su se fotografisali, a uskršnji radovi učenika izloženi su u holu škole. Ukrašena jaja su deca ponela kući kako bi za praznik i nekoliko dana nakon njega – mogla u slast da ih pojedu.
ZDRAV ODNOS PREMA NAMIRNICAMA I OKOLINI JE OSNOVA KULINARSTVA
Mali kulinari u školi se uče svim životnim veštinama koje će im pomoći da se lakše snađu u svetu oko nas i budu što samostalniji. Veoma aktivna sekcija je upravo – kulinarska, budući da deca u okviru nje uče da ovladaju kuvanjem, a sve to prati jedna interesantna priča o zdravoj ishrani: odakle dolazi zdrava hrana, gde je treba nabavljati i kako pripremati.
![](https://www.savremena-osnovna.edu.rs/wp-content/uploads/2021/05/SOS-saranje-jaja-slajfna2.jpg)