Radionica uskršnjeg farbanja jaja u sklopu kulinarske sekcije

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 29.04.2021

Radionica uskršnjeg farbanja jaja u sklopu kulinarske sekcije

U susret predstojećem prazniku mališani su pokazali pravu umetnost u oslikavanju jaja

Članovi kulinarske sekcije u Savremenoj osnovnoj školi učestvovali su u radionici uskršnjeg farbanja jaja, na tradicionalan način. Koristili su tempere, konac, prirodne boje i travke, ukrasne trake…

Prethodno su ih, potpuno samostalno, obojili u boje koje su želeli.

U okviru vannastavnih aktivnosti, kroz jednu od omiljenih sekcija u Savremenoj, učenici su na poseban način obeležili predstojeći praznik – Uskrs. Mališani su zajedno sa učiteljicom Brankom Milićević ukrašavali jaja različitim tehnikama. Svi su bili angažovani i koncentrisani ne bi li njihovo jaje bilo najlepše.

KULINARSKA SEKCIJA PODSTIČE MAŠTU, A DECA UČE O PRAVILNOJ UPOTREBI NAMIRNICA

Učenici su bili motivisani i trudili se da njihovo jaje bude što lepše, a pomalo su bili i nestrpljivi što odmah ne mogu odmah da se kucaju i probaju jaja. To je nešto što je svojstveno svoj deci, nakon čega oni nauče da jaja treba sačuvati za prazničnu trpezu, postaviti ih u što lepše ukrašene korpe i tek onda – uživati u njihovom ukusu. I, naravno, takmičiti se: ko će pobediti, odnosno čije jaje ima najtvrđu ljusku.

Usput su deca naučila zbog čega je zdravo jesti kuvana jaja, koje nutritivne sastojke ona sadrže, koliko smeju da stoje van frižidera. Zašto se, uopšte, jedu za Uskrs? O čitavoj simbolici i istorijskom kontekstu govorila im je učiteljica Branka Milićević.

Najzad, njihov trud je pohvaljen. Svi su se fotografisali, a uskršnji radovi učenika izloženi su u holu škole. Ukrašena jaja su deca ponela kući kako bi za praznik i nekoliko dana nakon njega – mogla u slast da ih pojedu.

ZDRAV ODNOS PREMA NAMIRNICAMA I OKOLINI JE OSNOVA KULINARSTVA

Mali kulinari u školi se uče svim životnim veštinama koje će im pomoći da se lakše snađu u svetu oko nas i budu što samostalniji. Veoma aktivna sekcija je upravo – kulinarska, budući da deca u okviru nje uče da ovladaju kuvanjem, a sve to prati jedna interesantna priča o zdravoj ishrani: odakle dolazi zdrava hrana, gde je treba nabavljati i kako pripremati.

Set takvih veština, prilagođenih njihovom uzrastu, mališanima pomaže da steknu adekvatnu sliku o nutritivnim potrebama svog organizma. Ali, oni uče i da svojim rukama pripreme, po pravilu, izuzetno ukusne i zdrave obroke.