Baletska grupa „Savremena” nastupila u Narodnom pozorištu u Beogradu

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 17.06.2021

Baletska grupa „Savremena” nastupila u Narodnom pozorištu u Beogradu

Praznik umetnosti: Male balerine briljirale u nacionalnom teatru

Fantastična vest i događaj! Studio klasičnog i modernog baleta „BeoBalet”, čije se baletske radionice održavaju u Savremenoj osnovnoj školi, održao je čarobnu baletsku predstavu sa najmlađim i najboljim balerinama u gradu, i to u Narodnom pozorištu u Beogradu. Publika je imala priliku da vidi sekvence baleta „Uspavana lepotica” Petra Iljiča Čajkovskog, a balerine uzrasta od 3 do 12 godina predstavile su svoje sjajno naučene plesne korake i koreografije.

BRILJANTAN NASTUP GRUPE „SAVREMENA” NA VELIKOJ SCENI

Izuzetno zanimljiva i gromoglasnim aplauzom propraćena sekvenca čuvenog baleta zove se „Otkrivamo tajnu sreće”, a nju je izvela baletska grupa „Savremena”, odnosno male balerine koje pohađaju upravo najsavremeniju osnovnu školu u regionu. Izgledale su prelepo na sceni. Nisu se uplašile tog javnog nastupa u Narodnom pozorištu u Beogradu, i to na Velikoj sceni. Naprotiv, bile su briljantne!

Pored baletske grupe koju su činile savremene klinceze, nastup su obeležile i brojne druge grupe zanimljivih imena koje pohađaju studio klasičnog i modernog baleta „BeoBalet”. Tako su, pored ostalih, nastupile: „Čarobnice”, „Šljokice”, „Princeze”, „Jednorozi”, „Zvezdice”, „Pahuljice”, „Srca”, „Jagodice”, kao i druge grupe ljupkih naziva, razvrstane po uzrastu.

Činovi su nosili neobične nazive: „Čini”, „Ljubav pobeđuje sve”, „Veliki valcer”, „Sudbina Trnove Ružice”, „Kraljevski bal” i drugi. Publika je sa velikom pažnjom pratila svaki korak, a male balerine su pokazale veliki talenat, hrabrost i istinski potencijal.

Bravo za savremene balerine i bravo za ostale hrabre princeze, članice „BeoBaleta”.

IZUZETAN KVALITET RADIONICE „BEOBALETA” U NAŠOJ ŠKOLI

Baletska radionica koju realizuje škola „BeoBalet” predviđena je za devojčice od 6 do 12 godina. Časove najvišeg kvaliteta drže stručni treneri, održavaju se dva puta nedeljno u trajanju od po 60 minuta. Prednosti vežbanja baleta su velike – takva aktivnost je podsticajna i zdrava i služi kao pozitivna, sportsko-umetnička dopuna radu u školi.

Na časovima se vreme posvećuje poboljšavanju motorike, a deca se postepeno privikavaju na disciplinu koju rad u grupi zahteva. Uz omiljene bajke i muziku prilagođenu njihovom uzrastu, male balerine izvode svoje prve baletske korake. Čas je koncipiran tako da deca uče kroz igru i mnogo zabave. Polako usvajaju veštine rada u grupi i počinju da dobijaju složenije zadatke, pa se s vremenom od njih očekuje da savladaju prve kompleksnije baletske korake i koreografije. Slušaju zahtevniju muziku, sklapaju prve baletske „rečenice” i samostalnije su u umetničkom izražavanju.

„Uspavana lepotica” Petra Iljiča Čajkovskog predstavlja jedan od najpoznatijih i najizvođenijih baleta. Prvi put je izveden 1890. u Marinskom teatru i otada predstavlja okosnicu u životu i igri svake balerine. Ovaj balet je veliki korak ka uspehu. Izvođenjem predstave na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu savremene princeze su pokazale svoju veličinu, dar i otvorile sebi vrata ka uspehu.

Hvala vam, male velike balerine!