Savremena je postala DELF škola – zvanično akreditovani centar za ispite iz francuskog jezika

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 04.05.2021

Savremena je postala DELF škola – zvanično akreditovani centar za ispite iz francuskog jezika

Prvo polaganje donelo je DELF sertifikat sjajnim kandidatima koji su pokazali visok nivo poznavanja francuskog

Savremena osnovna škola dobila je zvaničnu akreditaciju za DELF ispite i izdavanje međunarodno priznatog DELF sertifikata.

Akreditacija je stečena već u 2020. godini, ali je zbog situacije sa koronavirusom tek ovog meseca organizovano prvo polaganje ispita u školi, a tom prilikom je učestvovalo 12 kandidata.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ambasada Francuske u Srbiji ustanovili su program kojim se školskim ustanovama omogućava da organizuju polaganje za DELF sertifikat, tj. polaganje ispita na kojem se testira nivo znanja francuskog jezika. Sertifikat je međunarodno priznat i osmislilo ga je francusko ministarstvo obrazovanja.

„Školski DELF” je jedna vrsta ozvaničenja poznavanja francuskog i odnosi se na nivoe A1, A2, B1 i B2. Polaganje za ovaj sertifikat svakog proleća organizuje Francuski institut u Srbiji u saradnji sa školskim ustanovama akreditovanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ambasade Francuske.

Ove godine je po prvi put polaganje DELF ispita realizovano u Savremenoj osnovnoj školi, budući da je Savremena postala akreditovani školski centar za polaganje DELF ispita od strane Francuskog instituta u Srbiji.

„ŠKOLSKI DELF’’ PRUŽA SVETSKI PRIZNATE DIPLOME I UPIS U FRANKOFONE ŠKOLE

Savremena će, kao DELF akreditovani centar, sada biti u prilici da učenicima omogući da dobiju svetski priznatu diplomu o stečenom nivou znanja francuskog jezika, koja će biti validna tokom čitavog života.

Na taj način, njihov nivo francuskog jezika biće ozvaničen diplomom, pa će tako sa većim šansama za uspeh moći da planiraju dalje školovanje. Recimo, moći će da prate bilingvalnu nastavu ili da se upišu u neku od filoloških gimnazija. Moći će da studiraju u Francuskoj ili da odlaze na studijske boravke i razmene. U bliskoj budućnosti, oni će biti u prilici da konkurišu za poslove na čitavom frankofonom tržištu rada.

MREŽA DELF ŠKOLSKIH USTANOVA PREVAZILAZI NACIONALNE RAZMERE I PROMOVIŠE RAZNOVRSNOST JEZIKA

Savremena osnovna škola je pomoću DELF akreditacije omogućila učenicima da se, na sasvim konkretan način, pripreme za budućnost – uz prestižne diplome. Postala je deo mreže izuzetnih školskih ustanova na nacionalnom i međunarodnom nivou koje zajednički promovišu raznovrsnost jezika i u prvom redu – frankofoniju.

Zvanično priznata znanja će učenicima biti veoma značajna. Ali postoji i velika beneficija za učitelje i nastavnike, jer im DELF mreža pomaže da nastavu francuskog jezika podignu na još viši nivo, uz mnogo kreativnog rada. Takav praktični pristup u nastavi je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima, odnosno sa Zajedničkim evropskim okvirom za određivanje nivoa znanja jezika.

Čestitamo svim sjajnim osnovcima koji su postali nosioci DELF sertifikata! Sigurni smo da će Savremena, kao obrazovni lider u regionu, a sada i kao akreditovani centar i organizator DELF ispita, u predstojećem periodu ugostiti još mnogo talentovanih mališana koji diplomama dokazuju svoje znanje. Želja za savladavanjem stranih jezika zapravo je želja za uspehom.