Savremeni nastavnici pripremaju se za implementaciju finskog obrazovnog modela

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 19.07.2021

Savremeni nastavnici pripremaju se za implementaciju finskog obrazovnog modela

Stiven Koks, direktor prestižne finske škole koja je postala partner Savremene, govorio je o inovativnoj nastavnoj praksi

Savremena osnovna škola jedina je ustanova u regionu koja je ostvarila partnerstvo sa finskom školom New Nordic School. Tim povodom, učitelji i nastavnici Savremene obučavaju se za sprovođenje Nordic Baccalaureate programa, što, pored ostalog, znači da će se susresti sa finskim kurikulumom, koji je baziran na najboljim svetskim nastavnim praksama.

 

Obuka se sprovodi kroz predavanja koja drže predstavnici New Nordic Schoola, a uvodno predavanje je održao gospodin Stiven Koks, direktor ove prestižne ustanove. Učitelji i nastavnici Savremene tako imaju priliku da svoje već veliko iskustvo i inovativnu nastavnu praksu nadograde znanjima koja su finski edukativni sistem podigla na najvišu lestvicu u svetu.

TAJNA FINSKOG OBRAZOVANJA JE U KREATIVNOSTI I SVEOBUHVATNOM UČENJU

Obuka podrazumeva detaljnu obradu termina kao što su personalizovano znanje i svrsishodno učenje. Veći deo obuke posvećen je tome kako obrazovanje treba da bude zasnovano na proučavanju fenomena i razumevanju društvenih i kulturnih koncepata, i kako te fenomene i koncepte (znanja iz različitih oblasti) povezivati sa realnim društvenim životom.

Upravo je to suština finskog modela učenja – da se učenicima ponudi skup interdisciplinarnih znanja i veština.

Još jedan bitan segment obuke ticao se načina na koji treba pospešivati dečju kreativnost i toga kako ih podsticati da preciziraju sopstvena interesovanja u životu. Finski program ohrabruje učenike da razvijaju svoju prirodno urođenu kreativnost, da kroz niz zanimljivih časova otkriju ono što njih lično u životu najviše zanima, te da tako, praktično, slobodno oblikuju sopstvenu budućnost.

Generalna pretpostavka je da su takvi učenici srećniji, zbog čega kasnije postaju i uspešniji. Ali može se sa pravom reći da je ovakva filozofija učenja opravdana. 

Naime, Finska već godinama važi za zemlju sa najsrećnijim ljudima na svetu, a jedan od razloga je dobar školski sistem koji neguje prave vrednosti i donosi sveobuhvatna i efikasna znanja. Finski model se zasniva na izučavanju fenomena, usvajanju kompetencija i povezivanju znanja iz različitih oblasti.

Na taj način učenici postaju sposobni da koncepte usvojene u školi uspešno primenjuju u različitim oblastima društvenog života kao skup interdisciplinarnih znanja i veština.

NORDIC BACCALAUREATE PROGRAM ZASNOVAN JE NA CILJEVIMA ODRŽIVOG RAZVOJA UN

Stiven Koks je govorio o tome da je u Nordic Baccalaureate program utkano 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, koji se tiču globalizacije nastavnog programa i podizanja svesti o važnosti društvenog i ekonomskog razvoja.

Na taj način učenici ne usvajaju samo znanja i veštine već i značajne vrednosti globalnog građanstva, bez kojih je danas nezamisliv uspeh u bilo kom demokratskom društvu. Neobičnost i modernost ovog programa koji će odsad biti primenjivan i u Savremenoj, uz kombinovanje sa najboljim praksama domaćeg obrazovanja, leže u tome što će učenici pomoću znanja, veština i alata biti u mogućnosti da oblikuju sopstvenu budućnost.

Nordic Baccalaureate program sastoji se iz ovih šest principa koji odlikuju i nastavu u Savremenoj osnovnoj školi:

  • future-ready veštine,
  • kompetencije za novo doba,
  • usvajanje svrsishodnih znanja,
  • personalizovano učenje,
  • interdisciplinarnost predmeta i
  • opšte blagostanje učenika.

Savremeni nastavnici, koji već poseduju i primenjuju edukativne prakse po najvišim svetskim standardima, sada su – posredstvom škole – akreditovani za sprovođenje sistema učenja koji garantuje uspeh.

Zahvaljući Nordic Baccalaureate programu, osnovci na holistički način pristupaju fizičkom, psihičkom i emocionalnom blagostanju kroz pažljivu integraciju akademskog učenja, fizičkih aktivnosti i smislenih praksi u svoju svakodnevnu aktivnost. A njihovi učitelji i nastavnici služe kao najbolji vodiči uz pomoć kojih oni mogu da prepoznaju sopstvene potencijale i vrednosti i pripreme se za budućnost, odnosno za život u 21. veku.

Ponosni smo na saradnju sa New Nordic Schoolom. Standard koji se time garantuje jeste jedinstveni nastavni put za svako dete, a ujedno je obezbeđen i uspeh. 

Istovremeno, Savremena osnovna škola izdvaja se kao apsolutni obrazovni lider u regionu, budući da jedina ima mogućnost da sprovodi ovakvu vrstu prestižnog, svetskog programa.