Savremeni osnovci u poseti Domu Jevrema Grujića

Savremeni osnovci kao dvorske dame i članovi kraljevske garde

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 12.06.2020

Savremeni osnovci kao dvorske dame i članovi kraljevske garde

Veseli školski autobus u kojem se horski pevala pesma „Nek svud ljubav sja” dovezao je ispred Doma Jevrema Grujića vesele i razdragane mališane, a nakon 90 minuta posete jednom od najlepših beoradskih muzeja primio je otmene dvorske dame i ozbiljne članove kraljevske garde.

Te titule i činove učenici Savremene osnovne škole u stvari „dobili su” u nezaboravnom obilasku muzeja, koji autentičnom postavkom dočarava život u Srbiji i uopšte Evropi tokom 18, 19. i 20. veka.

Uspešno rešena misterija nestanka slike

Poseta Domu Jevrema Grujića

Savremeni osnovci su se najpre „upoznali” sa članovima porodice Grujić, pre svih sa starim brkatim Jevremom, jednim od najcenjenijih državnika i diplomata onog vremena, njegovim tastom Teodorom Herbezom i suprugom Jelenom. Učenici su imali prilike da vide eksponate i dela likovne i primenjene umetnosti, baš kao i stara i retka oružja i opremu.

A onda je usledila prava zabava, onakva na kakvu su savremeni osnovci navikli u svojoj školi. Zanimljiva, edukativna i interaktivna, koja podrazumeva mnogo logičkog razmišljanja i povezivanja, zato što bez toga nikada ne bi uspešno završili radionicu pod nazivom „Misterija u muzeju” i pronašli izgubljenu sliku.

Osnovci u Domu Jevrema Grujića

Naravno, za njih to nije bio problem budući da su baš svi bez poteškoća rešili zadatak, koristeći kreativne i intelektualne veštine, a na taj način se upoznali sa bogatom istorijom naše zemlje.

I, kao nagradu za besprekorno obavljen posao, na poklon su dobili sokić i tortu kraljice Natalije.

Na kraju, sve devojčice su proglašene za dvorske dame, a dečaci za članove kraljevske garde, pa su srećni, veseli i nasmejani napustili muzej.