Savremeni osnovci osmislili novu zanimljivu igru

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 29.12.2021

Savremeni osnovci osmislili novu zanimljivu igru

Dokazali smo da je književnost lepa i zabavna

Poslednje nedelje prvog polugodišta časovi srpskog jezika i književnosti u šestom razredu posvećeni su preslišavanju i obnavljanju gradiva iz književnosti. Kako je Marko Kraljević sa svojom neobičnom epskom biografijom ostavio najveći utisak na učenike, tekstovi pisani o njemu (narodni i autorski) odabrani su za preslišavanje. Ovo ponavljanje gradiva je podrazumevalo pravljenje karata za igranje i smišljanje pravila nove igre.

Časovi u Savremenoj stvarno jesu drugačiji. Naime, savremeni mališani su se podsetili gradiva sa časova srpskog jezika i književnosti kroz igru i kreativno razmišljanje, osmislivši pravila nove igre sa kartama.

PRAVILA SAVREMENE DRUŠTVENE IGRE

Glavni junak je, naravno, Marko, a glavni protivnik Musa Kesedžija. Da biste obezbedili Marku uspeh, morate sakupiti karte na kojima su Šarac, buzdovan, Vila Ravijojla, a posebni pomagač je Majka Jevrosima. Da bi se Marku povećala snaga, morate izvući kartu „mehana”, „mešina vina” ili „meso ovnujsko”. Sa druge strane, Musa Kesedžija takođe mora skupiti oružje, ali i posebne karte na kojima su Musina tri srca kako bi mu se povećale snaga i borbena spremnost.

Kroz veliku galamu i smeh preslišavalo se gradivo o Marku. Ako je vino bilo nacrtano u vinskoj čaši, crtač je bio na putu loše ocene, pošto bi tako mala čaša bila uvreda za Marka! Ako se neko setio da pretraži na internetu kako je izgledao grb Mrnjavčevića da bi se on našao na podlozi karata, onda je to vodilo ka ozbiljnoj petici.

Korišćeni su tekstovi iz čitanke (narodne epske pesme, „Siroto ždrebe” Svetlane Velmar Janković) i film „Srpski junaci srednjeg veka: Marko Kraljević”.

Kako bi sačuvali svoje kreacije, savremeni osnovci su svojim veštim rukama karte na kraju plastificirali.

Sigurni smo da će savremeni mališani pamtiti ovaj čas srpskog jezika jer su toliko uživali da im je vreme brzo prošlo, a partija ove igre će se ponoviti i u narednom polugodištu.