Savremeni umetnici briljirali na foto-konkursu „Portret jeseni”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 15.10.2020

Savremeni umetnici briljirali na foto-konkursu „Portret jeseni”

Kako je izgledala pustolovina foto-dokumentovanja jeseni?

Učenici Savremene našli su se pred neobičnim izazovom koji se sastojao u tome da na što originalniji način zabeleže godišnje doba u kojem se nalaze, pomoću foto-aparata ili pametnog telefona. Bilo je potrebno da radove podnesu za školski, interni konkurs koji je nazvan „Portret jeseni”, a rezultati su bili iznenađujući – pri čemu su mnogi od radova u rangu sa profesionalnom umetničkom fotografijom.

Njihova inspiracija bila je na visokom nivou. Morali su da poštuju propozicije konkursa, a od velikog broja fotografija koje su uradili, na konkurs su predali one najbolje.

Jedan od uslova konkursa kojih su učenici morali da se pridržavaju bio je da fotografije budu visoke rezolucije, zatim da obrate pažnju na svetlo i senku, kao i da vode računa o kompoziciji i ritmu. Propozicije su nalagale i da fotografije budu u boji, da jedan učenik najviše može poslati dve fotografije (u vertikalnim ili horizontalnim dimenzijama) i da radovi moraju biti digitalni – načinjeni foto-aparatom ili telefonom.

Savremena je podsticajno mesto za umetnost a konkursi poput ovog otkrivaju nove talente

Svaki učenik u Savremenoj osnovnoj školi ima priliku da razvija svoje talente i interesovanja. Zato su časovi likovnog, likovne sekcije i radionice posebno kreativni i osmišljeni tako da deca zavole umetnost, što je, sa velikim uspehom, pokazao i foto-konkurs „Portret jeseni”.

Jesen je više nego inspirativna, što se i vidi na radovima: smenjuju se nijanse žute, oker, narandžaste, braon i tamnozelene. Ona na ovaj način motiviše i otkriva svoje bogatstvo i lepotu. Radovi pokazuju da je jesen zanimljiva, upečatljiva, nekada i smešna, ali nikako, kao što se to često shvata, „depresivno godišnje doba”.

Pred vama su fantastični radovi Divne Milić, koja je pobedila i osvojila prvo mesto! Zatim slede:

2. Lazar Dornik,

3. Mateja Baketarić,

4. Milica Trikić,

5. Filip Perišić,

7. Lena Elezović,

8. Đorđe Tešić.

Njihova mentorka tokom rada bila je nastavnica likovnog Suzana Vulović.