Savremeni vlogeri donose nam neobične reportaže

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 13.12.2020

Savremeni vlogeri donose nam neobične reportaže

Reći nešto važno i pametno možeš jedino ako si siguran u sebe

Medijska pismenost je neobično važna, a savremeni novinari pokazuju koliko znanja poseduju i koliko toga imaju da kažu javnosti koja ih prati.

Vlogerska sekcija Savremene je nezaboravno iskustvo, na njoj mališani imaju priliku da posredstvom medija iskažu svoju kreativnost i predstave sebe i ono što im je stvarno važno.

Školski vlogeri su savremeni novinari koji kamerom beleže svakodnevicu škole – od jednog regularnog, običnog dana, preko ekskurzija, poseta raznim institucijama, do proslava u školi… 

Neke od veština koje učenici imaju priliku da nauče u okviru ove sekcije jesu da prepoznaju novinarske forme kao što su vesti, izveštaj, intervju, zatim da odaberu i postavljaju materijale, obrađuju snimke za Jutjub, vežbajući na sajtu škole. Pritom dobijaju i niz drugih, kreativnih zadataka. Pogledajte najpre njihov rad na temu praznika:

 

Kao fenomen, vlogovanje je veoma slično blogovanju. I ovde se stavovi, mišljenja i iskustva dele s drugima, ali ne kroz pisane reči, već kroz video-snimke. Većina vlogera ima svoje kanale na Jutjubu, na kojima objavljuju svoje snimljene i editovane video-snimke.

Ovde vam predstavljamo neke od kreativnih vizuelnih sadržaja koje su savremeni osnovci napravili, pri čemu oni ponekad više obraćaju pažnju na svoj monolog, a nekada se fokusiraju na atraktivnu poruku, mini-film ili razglednicu koju žele da kreiraju. Ovako je Mateja Baketarić, učenik 5-1, vlogovao na temu kiše:

Odlična kamera i profesionalni softver za obradu video-snimaka su obavezni deo opreme svakog vlogera, a dobra priča daleko se čuje. 

Popularnost sajtova kao što je Jutjub i činjenica da veliki broj dece gleda i pravi video-sadržaj jasno pokazuju da je vlogovanje veoma popularna aktivnost.

Savremeni vlogeri krenuli su pravim putem, na zdrav način koriste internet tehnologiju i društvene mreže zarad vrednosti za koje se zalažu.