Školarci na umetničkom putu – isprobavanje jedne neobične slikarske tehnike

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 26.10.2020

Školarci na umetničkom putu – isprobavanje jedne neobične slikarske tehnike

Gostovanje Tatjane Bolbukh na času učenika drugog razreda

U utorak, 27. 10, času likovne kulture razreda II-1 prisustvovala je mama učenice Lize Bolbukh, Tatjana Bolbukh. Upoznala je razred sa tehnikom ebru – slikanje na vodi, koja se drugačije naziva i ebru umetnost. Ova tehnika slikanja u Turskoj je već tradicija – najstariji primerak naslikan ovom tehnikom potiče iz 1539. godine, a čuva se u Muzeju „Topkapi” u Istanbulu. 

Učenici su imali priliku da najpre čuju više o samom postupku ebru slikarstva, a zatim da ga i sami isprobaju. Proces izgleda ovako: voda se izliva u četvorougaonu posudu, u koju se dodaje kitre, supstanca biljnog porekla, kako bi voda imala potrebnu gustinu. Za nanošenje boja, koje moraju biti prirodne, koriste se četkice od konjske dlake i stabljike ružinog drveta.

Nakon nanošenja boje, prave se šare pomoću štapića različite debljine, a za to mogu poslužiti i igle. Poslednja faza ebru umetnosti, kada se nanesu željene šare na vodu, podrazumeva stavljanje papira na vodu, na koji će se one potom preslikati.

Učenici su stvorili prava mala remek-dela i dobili nesvakidašnju priliku da uz stručni nadzor nauče nešto retko i neobično. Otkrivanje novih svetova, ali i talenata – kako se pokazalo kroz godine, ali i ovim gostovanjem – jedna je od osnovnih misija Savremene osnovne škole. Pritom, najvažnije je ono što se praktično i desilo: mališani postaju ostvarene ličnosti, bogate saznanjem, uvek otvoreni ka novim iskustvima i kulturama.

Tatjana Bolbukh inače rukovodi centrom za decu „LaboratoRija”. Centar se bavi razvojem kritičkog mišljenja: kreiraju se situacije gde deca sama dobijaju želju da čitaju, pišu ili prave nešto novo. Crtaju zatvorenih očiju koristeći tehniku fraktalnog crteža, ali i bojama po vodi – tehnikom ebru.

Sem toga, u centru „LaboratoRija” postoje programi za razvoj pamćenja uz NTC program, a praktikuju se originalne psihološke i stone igrice. Programe sprovodi stručno osoblje: logoped, psiholog, art-terapeut i nastavnica ruskog.

Zavirite na čas: