Slavimo školsku slavu i šaljemo svetosavsku čestitku

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 27.01.2021

Slavimo školsku slavu i šaljemo svetosavsku čestitku

UČENICI SAVREMENE OSNOVNE ŠKOLE PROSLAVILI SAVINDAN I UPUTILI SVETOSAVSKU ČESTITKU

U skladu sa školskim kalendarom, Savremena osnovna škola obeležila je u sredu, 27. januara 2021. godine, školsku slavu Sveti Sava. Dan je bio bez nastave i posvećen Svetom Savi – prvom prosvetitelju i utemeljitelju obrazovanja u Srbiji, pokrovitelju srpskih škola i obrazovnih ustanova, pokretaču i osnivaču duhovnih i pravnih osnova srpske državnosti.

Učenici su otišli u posetu Hramu Svetom Savi, do tamošnje kripte, i uputili svetosavsku čestitku.

Učenici Savremene osnovne škole posetili su Hram Svetog Save i poslali muzičke svetosavske poruke roditeljima. Najpre su veroučitelj i direktorka škole odneli slavski kolač u Hram Svetog Dimitrija na osvećenje, a zatim su se prisutni učenici i nastavnici poslužili slavskim žitom.

Savindan je obeležen kao najvažniji deo svečanosti, a prethodno je u školi, već od 26. januara, započelo obeležavanje svetosavskih dana, tokom kojih je održan niz aktivnosti.

Izrada učeničke svetosavske čestitke, snimljene specijalno uoči školske slave, govori kako o Svetom Savi tako i o nadarenim savremenim osnovcima – kroz lirsku i horsku pesmu. Školska slava je prilika za podsećanje na utemeljitelja obrazovnog sistema u Srbiji, Svetog Savu, ali i mnogo više od toga. Učenici tada iskazuju mišljenje kroz autorske radove, pevaju prigodne svetosavske pesme i druže se. Neka školska slava bude prilika za deljenje ljubavi i iskazivanje razumevanja.

HUMANITARNA AKCIJA PRIKUPLJANJA ŠKOLSKOG PRIBORA

Kako bismo svetosavske dane proveli u slozi, ali i darivanju, Savremena osnovna škola je organizovala internu humanitarnu akciju prikupljanja školskog pribora i knjiga za OŠ „Sveti Sava” iz Bačine, opština Varvarin.

Učenici ove škole nemaju opremu poput svojih vršnjaka, zbog čega su im obrazovanje i učenje otežani. Podržimo ih zajedno! Za više informacija u vezi sa školskim priborom koji će biti vaša donacija mališanima ove osnovne škole možete kontaktirati sa nadležnim učiteljem ili odeljenjskim starešinom svog deteta.

Obrazovanje koje oplemenjuje duh nema cenu. Pogledajte galeriju iz posete Hramu: