Izlet na Avali, igre u prirodi i mnogo novih saznanja

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 02.10.2019

Sportsko-rekreativni dan za osnovce Savremene: Izlet na Avali, igre u prirodi i mnogo novih saznanja

Topao septembarski dan bio je idealna prilika za još jednu nezaboravnu avanturu osnovaca Savremene – ovog puta učenici su sa svojim nastavnicima i učiteljima bili na Avali, gde su proveli dan u igrama, učenju plesnih pokreta i proširivanju znanja o prirodi i planinama. Na kraju ispunjenog dana svi su uživali u jedinstvenom pogledu koji se pruža sa Avale i jednoglasno se složili:

Sjajne igre i odlična zabava uz nove koreografije! Prelepa planina i nezaboravno druženje!

 

Igre u timovima za produbljivanje prijateljstva, razvoj organizacionih sposobnosti i sjajnu zabavu

Avala je idealno mesto za druženje u prirodi, a za mališane Savremene ovo je značilo mnogo više – učenici svih odeljenja su se raspodelili u timove i uz sopstvenu organizaciju osnažili ne samo timski duh već i osećaj za negovanje drugarstva. Dva plava tima – učenici prvog i petog razreda, zeleni tim – mališani iz drugog, crveni i žuti tim – osnovci trećeg i četvrtog razreda, ojačali su osećaj pripadnosti svom timu i odeljenju i produbili prijateljstva ostvarena još prvog školskog dana.

Trka u džakovima, nadvlačenje konopca, raznovrsne igre loptom, učenje sportskih pravila i druge pažljivo osmišljene igre poslužile su učenicima da se rekreiraju i sjajno se zabave, ali i da saznaju ono što nisu znali da mogu da urade pomoću lopte ili konopca. Otkriveni su i mali talenti:

Nastavnik mi je pokazao novu igru! Nisam mogao ni da zamislim da sam tako brz. Sigurno ću da učestvujem u nekoj trci!

Učesnici u igrama nisu bili samo učenici, već i nastavnici i učitelji, koji su svojim primerom i bodrenjem ohrabrili svoje đake i ukazali im na značaj vežbanja i rekreacije. Od učitelja i odeljenjskih starešina saznali su da su sport i fizička aktivnost glavni sastojci za zdravo telo i duh, dobar osećaj i bistar um.

Muzika, vežbanje koreografije i učenje plesnih koraka

Sportsko-rekreativni dan bio je propraćen i muzikom, uz koju su školarci vežbali i učili svoje prve plesne korake. Muzika je doprinela tome da se učenici sjajno zabave uz ples i pokažu svoje znanje sa kreativnih časova i muzičke sekcije koju pohađaju u Savremenoj. Učenici uz muziku – od sekcije u školi do časa u prirodi – razvijaju svoje telesne, intelektualne i kognitivne sposobnosti.

Pored sportskih pravila, deca su se upoznala i sa plesom i njegovim čarima i saznala su kako ova igra utiče na pravilno držanje tela, a uz plesne note postignut je i cilj: vežbanje koordinacije, savladavanje plesnih koraka i razvijanje osećaja za muziku i ritam.

Razvoj kreativnosti i motoričkih veština kroz igre u prirodi

Igre u toku ove vannastavne aktivnosti su pažljivo birane i, pored razonode, one imaju još jedan dugoročan cilj – kroz igru deca uče bolje, pripremaju se za učenje u školi, jačaju koordinaciju pokreta. Uz to, podstiču kreativnost i maštu, kao i snalažljivost u rešavanju problema, a na taj način mališani stiču veće samopouzdanje, što dolazi do izražaja u interakciji.

Preskakanje i vuča konopca, ples i igre loptom samo su neke od igara koje utiču na poboljšanje krupnih motoričkih veština, kao što su: snaga, brzina, izdržljivost, koordinacija, fleksibilnost, ravnoteža i preciznost.

Prijavite se

Predupis za generaciju 2020/21. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »