Svetski dan nauke u znaku neobičnih otkrića

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 08.11.2020

Svetski dan nauke u znaku neobičnih otkrića

Mali naučnici eksperimentisali su uz igru i zabavu

Uoči Svetskog dana nauke učenici Savremene osnovne škole su na neobičnom času hemije imali priliku da sami izvedu neobične eksperimente i time se pridruže drugarima, ali i celoj naučnoj zajednici, koji ovaj dan koriste da skrenu pažnju na važnost nauke.

Svrha Svetskog dana nauke jeste da naglasi odgovornu upotrebu nauke za dobrobit društva, a prvi put ga je obeležio UNESCO, 10. novembra 2002. godine.

Gde su istraživanja i eksperimenti, tu je i zabava. Jer to su procesi kroz koje se najbolje uči. Savremeni osnovci su već dobro upoznati sa različitim hemijskim elementima, a sada su, uz pomoć nastavnika, naučili kako da barataju sa retortom i kako da naprave nekoliko neobičnih eksperimenata. Sada mnogo bolje razumeju prirodne pojave, sastav elemenata i one hemijske jednačine koje se nalaze u knjigama. Međusobno su se pomagali i iskoristili natrijum-hlorid (NaCl), odnosno kuhinjsku so, da bi otkrili kako jedinjenja međusobno reaguju u prirodi.

Izvođenjem ovih eksperimenata učenici su pokazali da je nauka prisutna u životu svakog od nas i onda kada toga nismo svesni. Veliki broj laboratorijskih i praktičnih radova i naučnih kvizova i igara inače je karakterističan za Savremenu. Ogledi iz hemije, ali i iz fizike, matematike, biologije, geografije i informatike, dizajnirani su tako da kod učenika probude zanimanje za svet nauke i istraživački rad. 

Uz dobru zabavu i divnu energiju oni uspevaju da „se igraju” hemije, a u drugim kabinetima da proizvedu erupciju vulkana, izučavaju skelet kosti čoveka, programiraju, ali i rešavaju zanimljive matematičke zadatke i zagonetke. Jedna od ideja je da se putem eksperimenata iz hemije i fizike prevaziđe tradicionalno mišljenje o ovim predmetima gde učenici sebe vide kao pasivne posmatrače.

Mladi naučnici su bili na visini zadatka. Uspeli su da povežu teoriju i praksu, te da predmete prirodnih nauka zaista dožive kao zanimljive i uzbudljive. Sigurni smo da magija nauke kod njih nikada neće prestati da deluje.

Svetski dan nauke obeležen je u okviru Global education weeka (Nedelje globalnog obrazovanja), koji predstavlja međunarodnu inicijativu za podizanje svesti i poziv na preispitivanje našeg sveta zajedno, koristeći globalno obrazovanje kao alat za solidarnost i promene. 

Pogledajte galeriju: