Test za roditelje

Test za roditelje

Obrazovne institucije
Obrazovni servisi

Svetski dan nauke u znaku neobičnih otkrića

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII / 08.11.2020

Svetski dan nauke u znaku neobičnih otkrića

Mali naučnici eksperimentisali su uz igru i zabavu

Uoči Svetskog dana nauke, učenici Savremene osnovne škole su na neobičnom času hemije imali priliku da sami izvedu neobične eksperimente, i time se pridruže drugarima, ali i celoj naučnoj zajednici koji ovaj dan koriste da skrenu pažnju na važnost nauke.

Svrha Svetskog dana nauke jeste da naglasi odgovornu upotrebu nauke za dobrobit društva, a prvi put je obeležen 10. novembra 2002. godine od strane UNESCO-a.

Gde su istraživanja i eskperimenti, tu je i zabava. Jer to su procesi kroz koje se najbolje uči. Savremeni osnovni su već dobro upoznati sa različitim hemijskim elementima, a sada su, uz pomoć nastavnika, naučili kako da barataju sa retortom i kako da naprave nekoliko neobičnih eksperimenata. Sada mnogo bolje razumeju prirodne pojave, sastav elemenata i one hemijske jednačine koje se nalaze u knjigama. Međusobno su se pomagali, iskoristili natrijum-hlorid (NaCl) odnosno kuhinjsku so, da bi otkrili kako jedinjenja u prirodu reaguju jedni na druga.

 Izvođenjem ovih eksperimenata učenici su pokazali da je nauka prisutna u životu svakog od nas i onda kada toga nismo svesni. Veliki broj laboratorijskih i praktičnih radova, kao i naučnih kvizova i igri je inače karakteristično za Savremenu. Ogledi ne samo iz hemije, već i iz  fizike, matematike, biologije, geografije i informatike su dizajnirani tako da kod učenika probude zanimanje za svet nauke i istraživački rad. Uz dobru zabavu i divnu energiju oni uspevaju da se ”igraju” hemije.

A u drugim kabinetima da proizvedu erupciju vulkana, izučimavaju skelet kosti čoveka, programiraju, ali i da rešavaju zanimljive matematičke zadatke i zagonetke. Jedna od ideja je da se putem eksperimenta iz hemije i fizike, prevaziđe tradicionalno mišljenje o ovim predmetima gde su oni uglavnom shvaćeni kao ”đacima”.

Mladi naučnici su bili na visini zadatka. Uspeli su da povežu teoriju i praksu, te da predmete prirodnih nauka zaista dožive kao zanimljive i uzbudljive. Sigurni smo da magija nauke kod njih nikada neće prestati da deluje.

Svetski dan nauke obeležen je u okviru „Global education week” („Nedelje globalnog obrazovanja”). U pitanju je međunarodna inicijativa za podizanje svesti i poziv na preispitivanje našeg sveta zajedno, koristeći globalno obrazovanje kao alat za solidarnost i promene. 

Pogledajte galeriju: