Svetski dan pisanja pisama uz neobičnu virtuelnu izložbu

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 11.05.2021

Svetski dan pisanja pisama uz neobičnu virtuelnu izložbu

Učenici su na kreativan način obeležili datum koji veliča umeće komunikacije

Svetski dan pisanja, 11. maj, u Savremenoj je obeležen na stvarno drugačiji način.

Ovaj važan datum promoviše ideju tradicionalnog i kreativnog pisanja pisama budući da se današnja komunikacija sve više svodi na mejlove, SMS-ove i čet poruke ili postove na društvenim mrežama, a naši petaci su napravili neobičnu izložbu svojih pisama na virtuelnom zidu.

Kreativni učenici V-2 su uzeli papir i olovku, napisali vrlo zanimljive poruke svojim drugarima u zemlji i inostranstvu, kako na srpskom tako i na engleskom jeziku. Kako bi aktivnosti koje su sprovodili na času bile još zanimljivije, oni su pisali i u digitalnom obliku.

Koristili su Lino-it, onlajn-program koji inače služi kao virtuelni zid, pano ili interaktivna tabla. Uz pomoć nastavnice Ire Tube, brzo su naučili da koriste ovaj program, a zatim su tu prepisali svoja pisma, pa je sve ukupno delovalo kao jedinstvena izložba. Pogledajte.

KAD PIŠEŠ IZ SRCA – LJUBAV ĆE TI SE VRATITI

Jedno od kratkih pisama je glasilo:

Dragi Uroše,
prijatelju moj najbolji,
Šta radiš? Kako ti je u školi?
Kod mene je super. Kada se vraćas kuci? Jedva čekam da te vidim. Nadam se da je kod tebe lepo i da uživaš.
Nedostaješ mi mnogo.
Tvoja Una 🙂
11. 5. 2021.

Ovo pismo puno je iščekivanja i otvara prostor za dalju komunikaciju. To je i smisao 11. maja: dan je potrebno obeležiti tako što se dragoj osobi pošalje pismo, bez obzira na to da li je u susednoj ulici ili na drugom kontinentu. Važno je posvetiti pažnju i malo vremena.

To je takođe dan za učenje o umetnosti pisanja pisama. U ovo digitalno doba teksta i e-pošte gotovo je nečuveno sedeti i sastaviti pismo.

Neka deca su došla na jednu neobičnu ideju, a to je da zamisle sebe u budućnosti i napišu kratko pismo toj osobi. Zabavno je bilo zamisliti samog sebe u sutrašnjem vremenu.

Da li će to biti neka druga osoba i kako će izgledati? Svejedno, zašto joj ne bismo nešto napisali.

Zdravo, ja u budućnosti,
Nadam se da si počela više da učis i da ti je život zanimljiviji nego pre. Nadam se da si nešto uspela u životu ili da ćes nešto tek postići u životu.
Maša 🙂
11. 5. 2021.

Mališani koji već imaju internacionalna poznanstva setili su se dobrih drugova koji ne žive u Srbiji.

Dear friend,
How is life? I hope you are doing well in school.
Here it’s great.
I can’t wait for summer.
I’m looking forward to visit during summer.
We all miss you a lot and
can’t wait to hang out.
Write back as soon as possible.
Bye!
Nadja
11. 5. 2021.

SVETSKI DAN PISANJA NAS PODSEĆA I NA UMETNOST PISANE REČI

Svetski dan pisanja afirmiše umetnost pisanog teksta, i podseća nas na magiju pisanja pisama. U vreme digitalnog teksta javlja se mogućnost da se ova vrsta pisanja potpuno ukine, zbog čega je važno sačuvati tradiciju – tsastaviti pismo.

Oni koji se opredele da posle dužeg vremena napišu pismo ili razglednicu dobiju najveću satisfakciju upravo u odgovoru drage osobe – koja obično uzvrati na isti način. Time zajedno dokazujemo da vreme za dragu osobu treba izdvojiti – trud pisanja se uvek vidi i isplati.

Ponekad, kod šture i brze komunikacije o svakodnevici zapostavljamo one sa kojima želimo nešto da podelimo. Zar nije pisanje pisama dobra praksa kojom drugima pokazujemo da za njih uvek imamo vremena?

Maštoviti, duhoviti, ali i romantični, savremeni osnovci nas uveravaju da pisati vredi!

Pisati pismo znači i čekati svoje pismo – odnosno odgovor. To iščekivanje, pa onda čitanje svake reči i njenog značenja i najzad čuvanja materijalnog dokaza da nam je neko nešto napisao i poklonio pažnju – nemoguće je zameniti četom ili brzom komunikacijom današnjice.

Osnovci, bravo!