Takmičarski duh u redovima Savremene: Fantastični rezultati u prethodne dve godine

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 15.06.2021

Takmičarski duh u redovima Savremene: Fantastični rezultati u prethodne dve godine

Naši učenici zasluženo su slavili na brojnim poljima i proslavili školu

U poslednje dve godine naši učenici mogu se podičiti nizom uspeha na različitim poljima! U nadmetanju sa najboljim vršnjacima u zemlji i inostranstvu – koje su često pobeđivali, savremeni osnovci su dokazali koliko kvaliteta imaju. S druge strane, njihovi uspesi govore o standardima rada u Savremenoj osnovnoj školi – koji su na najvišem nivou.

Ostalo je da sumiramo njihove rezultate, koji su više nego impresivni! Da im zahvalimo što boje škole uvek predstavljaju na briljantan način i poželimo im sreću i uspeh na svim onim takmičenjima koja dolaze, a koja su za njih uvek: kreativni izazov i prilika za sjajnu zabavu.

BRILJANTNI MATEMATIČARI SVOJE ZNANJE SU POKAZIVALI NA RAZLIČITIM TAKMIČENJIMA

Matematika je u Savremenoj osnovnoj školi jedan od omiljenih predmeta, što često nije slučaj u drugim školama. Nastava iz matematike je uvek neobična, interaktivna i bazirana na situacijama iz realnog života, pa tako savremeni osnovci ne samo da vole ovaj predmet nego po pravilu postižu odlične rezultate na zvaničnim takmičenjima.

Tako se od novembra 2019. godine nižu uspesi iz matematike. Prvo školsko takmičenje iz ovog predmeta održano je 7. novembra, a učenici od 3. do 5. razreda pokazali su svoj takmičarski duh i pokazali zavidno znanje. Četvoro učenika kvalifikovalo se za predstojeće opštinsko takmičenje! Tada je učenica Hajdi Gajić osvojila maksimalan broj bodova, 100, a njen drugar iz odeljenja Luka Mitić samo 5 bodova manje.

Nakon toga Daria Denisova i Petar Stamenić, učenici Savremene osnovne škole, oduševili su na matematičkom takmičenju „Misliša 2020”, koje se održava u organizaciji Matematičkog društva „Arhimedes”.

Na jubilarnom izdanju ovog renomiranog takmičenja učestvovalo je više od 54.500 osnovaca iz cele Srbije, a savremeni prvaci, čije talente neguje i razvija učiteljica Branka Đurović, pokazali su izuzetan nivo znanja i našli se u samom vrhu. Sa osvojenih 56 od mogućih 60 bodova, Daria Denisova osvojila je drugo mesto u konkurenciji prvaka, dok je njen školski drug osvojio takođe visoku poziciju sa 47 bodova.

Trenutno je aktuelno takmičenje „Kengur bez granica’’, koje je održano u Savremenoj osnovnoj školi i sa kog željno očekujemo rezultate.

Dobro je poznato koliko uspeha savremeni osnovci imaju na takmičenjima iz matematike. Ovog puta učenici mlađih razreda prijavili su se za takmičenje koje se održava simultano u čak 90 država sveta.

NADMETANJA IZ TEHNIKE I TEHNOLOGIJE ZA BUDUĆE INŽENJERE

Uspesi savremenih osnovaca na polju tehnike i tehnologije se, izgleda, podrazumevaju! Najpre su učenici postigli odlične rezultate na školskom takmičenju iz tehnike i tehnologije (TiT) tako što se njih sedmoro plasiralo na opštinsko takmičenje.

Na opštinskom su svi briljirali, ali je sjajni Filip Perišić postigao ubedljiv rezultat kojim je osvojio plasman na regionalno takmičenje.

Ovaj izuzetno talentovani dečak pokazuje veliki takmičarski duh i veliku želju za napredovanjem.

Osim njemu, čestitke idu i nastavnici Maji Erić, koja je pripremala talentovane mališane i vodila ih kroz školsko, opštinsko i regionalno takmičenje.

Kvalitetan rad se uvek isplati!

Ali to nije sve: savremeni osnovci učestvovali su ove godine na takmičenju „FIRST LEGO League”, koje se održalo u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Našu ekipu činila je grupa od petorice učenika i dva nastavnika.

Inače, ovo takmičenje se održava u preko 100 zemalja, a Srbija je jedna od njih. Na globalnom nivou, za program se prijavi preko 35.000 timova.

Na jednom takvom nadmetanju boje Savremene osnovne škole branila je ekipa pod nazivom „Gamechangers”. Nju su činili Dušan Šušilović, Vuk Pantić, Aleksandar Nenezić, Filip Perišić i Vanja Pavlović, a mentori su bili Maja Erić i Milić Vukojičić.

Učenici su se posebno istakli u takmičarskom delu pod nazivom „Inovativni projekat” i dobili medalje za učešće na ovoj prestižnoj smotri talenata. Njihov inovativni projekat nazvan je „EcoHealthyBot”. To je robot čija je uloga da podiže svest o bitnosti fizičke aktivnosti, kao i da povezuje tehnologiju, ekologiju i zdrav život.

Bravo za ideju! I za medalje!

U Savremenoj osnovnoj školi je održano i Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar”, na kojem su učenici ostvarili dobre rezultate i pokazali visok stepen poznavanja ove materije, budući da su časovi koje svakodnevno imaju upravo zasnovani na inovativnim pristupima kada je reč o polju informatike.

POSEBNO SU ZNAČAJNI USPESI NA JEZIČKIM TAKMIČENJIMA

Učenici su ove godine učestvovali na „Hippo” – jezičkoj olimpijadi! Takmičili su se sa svojim vršnjacima širom sveta i pokazali znanje iz engleskog jezika. Broj prijavljenih širom sveta premašio je 40.000 dece iz osnovnih i srednjih škola, tako da je konkurencija bila zaista velika.

Uprkos rekordnom broju prijavljenih, čak šestoro savremenih osnovaca je uspelo da prođe u polufinalnu rundu. Rezultati su bili odlični! Šestoro učenika je prošlo u polufinale, a to su Maja Milutinović, Vuk Virić, Mateja Baketarić, Milica Trikić, Luka Markićević i Petra Janev. Svi oni već dobro poznaju engleski jezik i njegovu gramatiku – mnogi govore engleski kao maternji.

Izvrsni rezultati postignuti su uz mentorsku podršku nastavnice Melanije Savić i Danice Colnarić.

Pored toga, savremeni osnovci učestvovali su na Međunarodnom takmičenju iz stranih jezika „Willkommen”. U ogromnoj konkurenciji naša učenica Lilita Milčić osvojila je prvo mesto i u prvom i u drugom krugu takmičenja iz engleskog jezika, dok je njen drug iz odeljenja Aleksa Rikić trijumfovao u nadmetanju iz francuskog.

Ovi sjajni učenici su veliki ponos i nada Savremene osnovne škole. Ubeđeni smo da će mnogi drugari poći ove godine njihovim stopama. Podsetimo da su svi učenici iz Savremene prošle godine imali ukupan skor od preko 85%. Njih 18 učestvovalo je u nadmetanju u poznavanju engleskog, nemačkog i francuskog jezika, a njihovi rezultati varirali su od 85% do 100% uspešnosti.

Uz mnogo vežbe, vredan rad i odličnu mentorsku podršku, medalje neće izostati ni ove godine budući da je u toku takmičenje „Willkommen 2021”.

SPORT KAO SINONIM ZA ZDRAVLJE I MEDALJE KAO PODSTREK ZA BUDUĆNOST

Pored uspeha na svim pomenutim poljima, u Savremenoj su organizovane Savremene sportske igre, koje su podrazumevale takmičenje u stonom tenisu, krosu, košarci i fudbalu. Najbolji od najboljih poneli su pehare i medalje.

Inače, u najprestižnijoj osnovnoškolskoj ustanovi redovno se organizuju turniri i sportske manifestacije na kojima se osnovci nadmeću u fudbalu, košarci, odbojci, trčanju, gimnastici… A učenici neretko idu u prirodu, parkove, na trim-staze. Tada najuspešniji timovi i pojedinci osvajaju medalje, a svi učesnici dobijaju nagrade u vidu druženja i dobre zabave.

Cilj ovakvih okupljanja je, pre svega, promovisanje sportskih vrednosti i kulture: fer-pleja, poštovanja protivnika, poštenog nadmetanja i, iznad svega – druženja i negovanja prijateljstva.

Međutim, neki briljantni osnovci natprosečne rezultate postižu i van škole. Učenice Savremene tako su bile ubedljive na takmičenjima u zimskim sportovima na Kopaoniku.

Učenice trećeg razreda Lana Lukač i Teodora Vujović postižu sjajne rezultate u školi. Pored toga, one uspešno pokazuju da se u životu sve može ako se zaista želi i svojim drugarima daju motivaciju da napreduju.

Lanino postignuće u skijanju je fantastično. Na Kopaoniku je početkom godine uspela da osvoji čak dva kupa: „Kup BSK” i Državni kup! Dok je Teodora Vujović na takmičenju u snowboardingu osvojila dve srebrne i dve bronzane medalje!

Lana je zasigurno jedna od najperspektivnijih skijašica u Srbiji u dečjem uzrastu. Svojim sjajnim postignućima u snowboardingu Teodora je pokazala višestruki talenat i velika je uzdanica srpskog sporta. Čestitamo!

Zbog rezultata na svim ovim poljima svi naši učenici – uvek su pobednici. Njihov talenat, hrabrost i znanje očigledni su pokazatelji da sigurno koračaju ka budućnosti. Uspešni već jesu, a mi smo na njih neizmerno ponosni!

Bravo za sve i hvala, savremeni drugari!