Učenici drugog razreda učestvovali u radionici „U tuđim cipelama”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Life Skills, Nacionalni, Životne veštine / 12.09.2023

Učenici drugog razreda učestvovali u radionici „U tuđim cipelama”

Naši drugaci na zanimljiv način učili o empatiji

Cilj radionice „U tuđim cipelama”, koja je u petak, 8. septembra, održana u našoj školi, bio je da se đaci bolje upoznaju i razumeju tuđe postupke. 

Ovu radionicu su, u okviru tematske nastave, osmislile učiteljice Branka, Milica i Jana zajedno sa svojim učenicima iz II-1, II-2 i II-3. Glavna motivacija za ovakvu akciju bila je ideja da učenici na što zabavniji način nauče da se svi razlikuju, da svi imaju različite osobine i da različito postupaju. Analizirajući vrline i mane drugih i posmatrajući ih iz novog ugla, naši drugaci su vežbali kako da razumeju tuđe razloge za neke postupke. Krajnji cilj svega bio je razvoj empatije prema drugima

Da bi radionica bila što uspešnija, a i kako bi opravdala svoj naziv, svako od učenika imao je zadatak da se maskira u svog omiljenog lika iz književnog, filmskog ili animiranog dela. Tako su se našom školom prošetali mačak iz bajke Mačak u čizmama, Petar Pan, Kapetan Kuka, ribar iz Bajke o ribaru i zlatnoj ribici, veštica, Zlatokosa, princeza iz bajke Princeza na zrnu graška, Čiča Triša i Mačak Toša, junaci iz filmova Hari Poter, Simba, Betmen i mnogi drugi. 

Na ovaj način su kroz zabavu, razgovor i analizu učenici veoma lako shvatili da izraz „nositi tuđe cipele” znači ući u tuđi lik, odnosno postaviti se na mesto druge osobe kako bi se ta osoba bolje razumela. 

Sa druge strane, ova radionica je stručnom osoblju naše škole ponovo pokazala da je sa decom lako razgovarati o svemu, samo je potrebno pronaći pravi pristup, koji je primeren njihovom uzrastu. Saosećanje, kao jedna od najplemenitijih ljudskih osobina, gradi se kod deteta postupno, pre svega kroz lični primer. 

Savremena škola, kao moderna obrazovna ustanova, uvek se vodi idejom, koliko god ozbiljna tema bila, da su iskusni predavači i zanimljiv pristup garancija uspeha.