Učenici Savremene doneli medalje sa takmičenja „FIRST LEGO League”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 21.05.2021

Učenici Savremene doneli medalje sa takmičenja „FIRST LEGO League”

Boje škole branila je ekipa od pet robotičara koji su putovali u Kragujevac

Savremeni osnovci učestvovali su 23. maja na takmičenju „FIRST LEGO League”, koje se održalo u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Našu ekipu činila je grupa od petorice učenika i dva nastavnika. Oni su se nadmetali sa još devet ekipa iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uspeli su da osvoje medalje u dve takmičarske kategorije!

Rezultati koji su upravo stigli potvrđuju da talenat i rad uvek donesu rezultate. „FIRST LEGO League” nije nepoznanica za učenike Savremene osnovne škole. Oni su imali priliku da se detaljno upoznaju sa ovim nesvakidašnjim takmičenjem i ranije.

Podsetimo, takmičenje se održava u preko 100 zemalja, a Srbija je jedna od njih. Na globalnom nivou, za program se prijavi preko 35.000 timova.

GAMECHANGERS – EKIPA KOJA ĆE PROMENITI SVET

Na ovogodišnjem takmičenju „FIRST LEGO League” boje Savremene osnovne škole branila je ekipa pod nazivom „Gamechhangers”. Nju su činili Dušan Šušilović (VII-1), Vuk Pantić (V-1), Aleksandar Nenezić (VI-1), Filip Perišić (VI-1), Vanja Pavlović (VI-1), a mentori su bili Maja Erić i Milić Vukojičić.

Učestvovanjem u takmičenju deca su imala priliku da uđu u svet programiranja, koji im je dobro poznat zbog školskih časova. U školi, kao i na ovom takmičenju, ideja je da deca kroz programiranje nauče da koriste logičko razmišljanje kako bi došla do rešenja problema.

Članovi koji čine tim „Gamechangers” po prvi put su se hrabro okušali u ovom takmičenju, sigurni u svoje znanje. Dušan Šušilović istakao je zbog čega je „FIRST LEGO League” za njega zanimljiv:

„Najinteresantniji deo takmičenja mi je projektovanje i sklapanje robota, jer je to nekako moj poziv i to obožavam”, rekao je Dušan.

Pogledajte sjajnu reportažu napravljenu pred sam odlazak naše ekipe u Kragujevac:

A onda su došli i rezultati: učenici su se posebno istakli u takmičarskom delu pod nazivom Inovativni projekat i dobili medalje za učešće na ovoj prestižnoj smotri talenata. Njihov inovativni projekat nazvan je „EcoHealthyBot”. To je robot čija je uloga da podiže svest o bitnosti fizičke aktivnosti, kao i da povezuje tehnologiju, ekologiju i zdrav život.

Bravo za ideju! I za medalje!

„FIRST LEGO LEAGUE” – STEM KROZ ZABAVNO I UZBUDLJIVO PRAKTIČNO UČENJE

„FIRST LEGO League” je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz upotrebu didaktičkih materijala i LEGO Education setova, pri čemu su uživanje u rešavanju problema i zabava okosnica čitavog nadmetanja.

Učenici osnovnih i srednjih škola kroz četiri takmičarska dela (Osnovne vrednosti, Robot dizajn, Robot igra i Inovativni projekat) učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, konstruisanja i programiranja robota, prelaze određene misije i prezentuju rezultate pred sudijama.

Pobedničke ekipe će sa takmičenja „FIRST LEGO League” u Srbiji otići u Sloveniju na regionalno takmičenje, a ekipe koje tamo pobede plasiraju se na svetsko takmičenje u SAD. Pogledajte galeriju: