Učenici Savremene u potrazi za blagom na Kalemegdanu

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 25.09.2020

Učenici Savremene u potrazi za blagom na Kalemegdanu

U nesvakidašnjoj vannastavnoj aktivnosti na Beogradskoj tvrđavi savremeni osnovci su, poput Indijane Džounsa, tragali za tajnom izgubljenog sarkofaga i tako na najbolji način iskoristili poslednje sunčane dane septembra.

Oni su bili u prilici da usvoje brojna saznanja o Kalemegdanu, najpopularnijem gradskom parku, ali i o znamenitostima same Beogradske tvrđave – i sve to na zabavan način, uz timski rad, povezujući sadržaje sa naučenim u školi i opštom kulturom koju već poseduju. Naravno, kao nagrada došlo je „blago”, uz veliku avanturu koja joj je prethodila. 

 

Najbolji su morali da se izbore sa svim izazovima, tražeći neobične tragove.. Kalemegdanska potraga za blagom sadrži mnoštvo logičkih igrica, zadataka i zabavnih saznanja. Učenici petog, šestog i sedmog razreda bili su podeljeni u manje grupe, tj. timove.

Da bi došli do cilja, morali su da se pretvore u male hrabre istraživače željne znanja, te da budu glavni akteri rešavanja velike misterije. A zadaci su bili takvi da ih je mogao rešiti jedino dobro organizovan tim.

„Učionica bez zidova” za inspirativniju i stvarno drugačiju edukaciju

Kroz ovako organizovanu avanturu u prirodi savremeni osnovci su imali priliku da sagledaju Beograd iz drugačije perspektive. Neobični detalji iz bogate istorije Kalemegdana proširili su saznanja učenika i otvorili brojna pitanja i teme za razgovor. Upravo je time opravdan koncept prema kojem oni uče u „učionici bez zidova”.

Na taj način Savremena osnovna škola nastavlja da bude inspirativna sredina koja podstiče kreativnost i kulturni razvoj svojih učenika i van učionice.

A ovo je tek početak!

To znači da će se učenici družiti i sticati nova znanja u okviru škole, ali i na raznovrsnim edukativnim izletima, kako godina bude odmicala. Mnogo uzbudljivih i nezaboravnih događaja podstaći će učenike da u novoj školskoj godini budu motivisani da daju svoj maksimum i postižu još bolje rezultate, ali i da stiču nova znanja kroz bogate sadržaje, unutar i van učionice.

Pogledajte galeriju: