Učenje geografije kroz kreativno stvaralaštvo

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 26.11.2021

Učenje geografije kroz kreativno stvaralaštvo

U Savremenoj se znanje usvaja uz inspiraciju

Savremena je zaista drugačija škola, u kojoj se kroz inspirativne zadatke gradivo iz različitih nastavnih predmeta povezuje u jednu harmoničnu celinu. Ovog puta su učenici V-1 i V-2 znanje iz geografije iz nastavne jedinice o vasioni i Sunčevom sistemu predstavili kroz panoe i projekte koje su samostalno izrađivali na časovima likovne kulture.

Deca koja od najranijeg uzrasta nauče da povezuju znanja iz različith oblasti u skladnu celinu u budućnosti će biti u prednosti. Razmišljanje kroz proširene vidike je potreba savremenog doba i vodi do usavršavanja svake ličnosti u svakom smislu te reči.

U Savremenoj se granice među predmetima brišu kako bi učenici obogatili svoje znanje i naučili se logičnom razmišljanju. Suvoparni zadaci i monotono učenje su prošlost. Novi pristupi učenju gde se gradivo iz različitih nastavnih predmeta povezuje u jednu celinu je ključ uspeha u obrazovanju mladih. Zato su ove nedelje mali umetnici i geografičari imali priliku da pokažu koliko poznaju vasionu i planete.

ZANIMLJIVA STRANA GEOGRAFIJE

Prvobitni smisao zadatka je bio da učenici razvijaju znanje i kreativnost, tačnije da kroz kreativno stvaralaštvo pretoče znanje iz geografije. U sredu, 24. 11. 2021, oba razreda su prezentovala svoje projekte na časovima geografije, a uz prisustvo nastavnice likovnog i pedagoga/psihologa.

Nema sveta ni planete gde ne može stići dete, jer sve dečje staze vode od igre do slobode. Cveće je ukras bašte, leptir je ukras cveta, a deca puna mašte, deca su ukras sveta.”

A osmesi savremenih učenika su ukras naše škole. Petaci su pred nastavnicima i psiholozima predstavili kako oni vide svet i planete. Primećuje se koliko su vični i talentovani u crtanju i koliko su uživali u još jednom tematskom času.

Bravo, savremeni osnovci! Samo tako nastavite.