međunarodno takmičenje iz računarstva i informatike Dabar

Učestvovali smo na Međunarodnom takmičenju „Dabar”

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 13.12.2019

Učestvovali smo na Međunarodnom takmičenju iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar”

U Savremenoj osnovnoj školi je krajem novembra održano Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar”, na kome su učestvovali i naši učenici II, III, IV i V razreda.

Kako izgleda takmičenje?

Učenici su rešavali zadatke putem računara i ostvarili značajne rezultate. Savremeni osnovci bili su zadovoljni svojim učinkom i srećni zbog učešća na jednom ovakvom međunarodnom takmičenju. Želimo im mnogo sreće u „odmeravanju snaga” naredne godine.

Pitanja su na takmičenju „Dabar” koncipirana tako da kod učenika razvijaju veštine rešavanja problema, algoritamski način razmišljanja, logičko rešavanje problema i pravilnu upotrebu informacionih tehnologija. Rešavanjem zadataka učenici se istovremeno na interaktivan i zabavan način upoznaju sa oblastima računarstva i informatike.

Inače, takmičenje je organizovao naš profesor informatike i tehnike i tehnologije Dragan Kreculj, uz pomoć ostalih kolega iz Savremene osnovne škole.

Savremeni osnovci na takmičenju Dabar

Šta je „Dabar” i zašto se održava?

Međunarodno takmičenje iz računarske i informatičke pismenosti „Dabar” namenjeno je učenicima osnovnih i srednjih škola, a njegov cilj je povećanje interesovanja za programiranje, računarstvo, informatiku i problemski pristup u učenju kod dece.

Pored popularizacije informatike i usavršavanja veština i znanja učenika iz oblasti IT-ja, ciljevi održavanja ovog takmičenja su i da se uporedi znanje iz oblasti računarskih nauka i IT-ja između učenika u Srbiji i Evropi, da se otkriju daroviti učenici i da se promovišu kontakti između mladih ljudi iz različitih škola i različitog porekla.

Takmičenje Dabar u SOŠ-u

Želimo da pokažemo da računar nije samo sredstvo za komunikaciju, pretraživanje interneta, obradu teksta, slušanje muzike i gledanje filmova. Računar je neiscrpan izvor zanimljivih logičkih problema, zbog čega rad na računaru nikada nije dosadan, navodi se u predstavljanju takmičenja „Dabar”.

Ovo takmičenje je prvi put održano u Litvaniji 2004. godine i od tada je u njemu učestvovalo više od 60 zemalja širom sveta. U Srbiji se održava od 2013. godine.