Učenici Savremene škole prijavljuju se za Brainfinity takmičenje

Jedinstveno takmičenje na kom ne postoji pogrešan odgovor

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 30.01.2020

Jedinstveno takmičenje na kom ne postoji pogrešan odgovor

Počele su prijave za Brainfinity – takmičenje u problem solvingu i logičkom razmišljanju za učenike od V do VIII razreda osnovne škole, koje organizuje Institut za moderno obrazovanje u saradnji sa Science on Stage Serbia.

Brainfinity je nesvakidašnje nadmetanje u regionu na kom učenici timski rešavaju kreativne i logičke zadatke u realnom kontekstu koristeći sve prednosti informacionih tehnologija i na kom žiri čine naši najeminentniji nastavnici i stručnjaci u obrazovanju.

Ovo je jedinstvena prilika za sve starije osnovce da razvijaju moždane vijuge, dobro se zabave i osvoje vredne nagrade. Prijavite svoju ekipu ovde!

Brainfinity priprema učenike za uspeh u 21. veku

Đaci starijih razreda pripremaju se za rešavanje problema u solvingu

Prošle godine Brainfinity je okupio veliki broj ekipa iz čitave Srbije koje su uživale u izazovima i oduševile žiri svojom kreativnošću, snalažljivošću i timskim radom.

Cilj Brainfinity takmičenja je da osposobi učenike da usvoje principe projektno orijentisane nastave i znanje iz škole primene u kontekstu koji je njima blizak.

„Takmičenje je bilo jako zanimljivo. Zajedno smo proveravali rešenja, a što je najvažnije – odlično smo se družili”, kaže Iva, članica prošlogodišnje pobedničke Brainfinity ekipe.

Na Brainfinity takmičenju učenici koriste znanja iz fizike, matematike, logike i drugih predmeta i u neformalnom i opuštenom ambijentu, opremljeni računarom, telefonom, ajpedom i drugim tech uređajima rešavaju postavljene zadatke. Ovakva vrsta mentalnih izazova razvija kod dece istraživački duh, kritičko mišljenje, bolju angažovanost, veću kreativnost i ključne Pisa veštine za 21. vek.

Profesor Ivan Anić, koji je bio deo žirija Brainfinity 2019, tvrdi da se kroz ovo takmičenje menja percepcija usvajanja znanja.

„Na Brainfinity takmičenju deca se hvataju ukoštac sa realnim problemima, a matematika na ovaj način postaje funkcionalno primenljiva”, ističe on.

Kako izgleda Brainfinity takmičenje?

Brainfinity 2020 ima dve faze: Brainfinity izazov, koji se održava u subotu, 14. marta, i Brainfinity finale, koje će biti u subotu, 25. aprila.

Sve prijavljene ekipe u izazovu dobijaju 3 zadatka koja rade 2 sata sa bilo koje lokacije, a zadaci će im tog dana biti dostupni na srpskom i engleskom jeziku na naslovnoj strani Brainfinity sajta. Ekipe zatim rešenja šalju žiriju, a pet najboljih ekipa iz svakog razreda prolazi u finale koje se održava u prostorijama Instituta za moderno obrazovanje u Beogradu, gde ih čekaju novi logički izazovi.

Sve što je učenicima potrebno za učešće na takmičenju jesu računar, internet konekcija, kreativnost i dobra volja.

Više o pravilima i propozicijama takmičenja pročitajte ovde, a da pogledate zadatke sa prošlogodišnjeg Brainfinity izazova, posetite ovu stranicu.

Ovako je izgledalo prošlogodišnje Brainfinity finale:

Ekipe koje prođu u finale mogu da steknu i dodatne bodove, u čemu će im pomoći školski drugovi, prijatelji i porodica šerovima na Fejsbuku i lajkovima na Instagramu. Kako je ovo takmičenje koje podstiče učenike na kreativnost, ekipe dobijaju poene i za najinventivniji logo i ime.

Zašto je Brainfinity takmičenje tako jedinstveno?

Problem solving je jedna od najefikasnijih nastavnih metoda za razvoj učenika. Za razliku od klasičnih školskih takmičenja, na Brainfinity takmičenju učenici su izuzetno angažovani, rešavaju zadatke bez stresa i straha od greške, jer ne postoji samo jedan ispravan odgovor. Oni su detektivi, mali istraživači, putnici kroz vreme, preduzetnici koji imaju zadatak da reše određeni izazov. Umesto štrebanja i mehaničkog učenja, Brainfinity ujedinjuje znanje, snalažljivost i timski rad. Ovo takmičenje podstiče razvoj višestruke inteligencije kod dece, pa je stoga pogodno za sve tipove učenika: kreativce, logičare, bubalice, intuitivce… Svako od njih pruža svoj jedinstven doprinos u rešavanju problema.

Baš kao u najuspešnijim školskim sistemima u svetu kroz takmičenje koje predstavlja spoj igre i učenja deca postižu najbolje rezultate, oslobađaju svoj pun potencijal i otkrivaju sposobnosti za koje nisu ni znali da ih poseduju a koje će im biti izuzetno važne za buduće obrazovanje.

Najbolje ekipe očekuju i vredne nagrade koje će učenike samo još više motivisati da daju sve od sebe, dok će nastavnici pobedničke ekipe dobiti jednogodišnje članstvo u Institutu za moderno obrazovanje i pristup najmodernijim obrazovnim resursima koji će im pomoći da ostvare iskorak u svojoj karijeri.

Učenici koji učestvuju na Brainfinity takmičenju

Prijavite svoju ekipu najkasnije do 1. marta! Potpuno besplatno

Pravo učešća imaju svi učenici od V do VIII razreda osnovne škole, a ekipu može da prijavi bilo ko. Ekipa ima četiri učenika i jedan nastavnik će je svojim savetima voditi kroz sve faze takmičenja. Timovi mogu biti sastavljeni od učenika različitih razreda, pri čemu će se takmičiti u konkurenciji ekipa najstarijeg člana.

Iskoristite priliku da testirate svoje veštine i sposobnosti, sjajno se zabavite, osvojite vredne nagrade i budete deo takmičenja koje je do sada izazvalo ogromno interesovanje dece i nastavnika.

Prijavite svoju ekipu na vreme, a finale Brainfinity takmičenja možete pratiti i putem live stream platforme.


Leave a Comment