Učimo se odmalena: kako racionalno trošiti energiju i pobošljati kvalitet života

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 10.03.2021

Učimo se odmalena: Kako racionalno trošiti energiju i poboljšati kvalitet života

Savremeni osnovci na času biologije obeležili Svetski dan energetske efikasnosti

Učenici sedmog razreda već su upoznati sa pojmom energetske efikasnosti, ali je obeležavanje ovog fenomena u svetskim okvirima bila prilika da još jednom preispitaju kako racionalnije koristiti električnu energiju i na koje se načine može doprineti očuvanju životne sredine. Peti mart proslavlja se kao važan datum kada se skreće pažnja na značaj energetske efikasnosti u savremenom svetu.

Na času biologije, zajedno sa nastavnicom Dijanom Šarac, sedmaci su vreme posvetili upravo ovoj temi. Oni već poznaju ovaj koncept i odavno su počeli da ga primenjuju u svojim kućama i školi. Ali o važnim temama uvek treba govoriti i misliti.

MALO JE POTREBNO DA UŠTEDIMO MNOGO

Rešavajući zadatke, osnovci su uvideli na zanimljiv način, kroz prezentaciju, kviz i magnetnu tablu, kako je malo potrebno da budemo energetski efikasni i kako na lak način možemo da doprinesemo očuvanju životne sredine. 

Učenici su se dobro zabavili, ali pre svega motivisali da štede energiju. Kako sami kažu, to ih je podstaklo da vode računa o racionalnoj upotrebi električne energije i efikasnosti, kako u školi tako i u svojim domovima. Ovo je samo potvrda svih prethodnih aktivnosti u Savremenoj, koje su često bile u vezi sa dečjom svakodnevicom i aktuelnim temama na koje treba iznova podsećati.

Zadacima koje su rešavali sedmaci su pokušali da daju konstruktivne predloge o tome kako da štedimo energiju ne samo u svojim domovima već i na svakom drugom mestu, a da ne narušavamo kvalitet života. 

Razgovori o energetskoj efikasnosti samo su deo šireg koncepta Savremene kao eko-škole, u kojoj je važno brinuti se o prirodi i poznavati koncept održivog razvoja. Pored toga, izuzetno veliko interesovanje vlada za ekološku sekciju, u kojoj mališani razvijaju kreativnost, ljubav prema prirodi i kritičku svest o problemima u vezi sa životnom sredinom u svetu.

ENERGETSKA KRIZA U SVETU PODSTAKLA JE SVE NAS DA SE ZAPITAMO

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se svakog 5. marta počev od 1998. godine, kada je u Austriji održan prvi sastanak na kojem se razgovaralo o energetskoj krizi u svetu i njenim mogućim rešenjima.

Podsećanje na ovaj dan jednom godišnje trebalo bi da podigne svest ljudi o neophodnom smanjenju potrošnje energije kroz razumno i održivo korišćenje energetskih resursa. Na ovaj dan svi treba da se zapitamo koliko racionalno trošimo energiju kako u svojim domovima, tako i na radnom i svakom drugom mestu, a da pritom ne narušavamo kvalitet života.