„Učionica bez zidova” za veseo početak godine

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 19.09.2023

„Učionica bez zidova” za veseo početak godine

Naša najstarija aktivnost i ove godine u OŠ „Savremena”

Prva nastavna nedelja u novoj školskoj godini kod nas je počela veselo uz, sada već tradicionalnu, „učionicu bez zidova”.

Ova akcija je jedna od naših najstarijih aktivnosti koja postoji onoliko dugo koliko i OŠ „Savremena” i podrazumeva da jedan od prvih dana nastave učenici provedu u prirodi, uz unapred pripremljene zanimljive aktivnosti. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da je ovo jedan od najboljih načina za početak nove školske godine, jer kako se bolje upoznati sa novim drugarima i ponovo zbližiti sa starim ako ne kroz igru, istraživanje prirode, sport ili obilazak muzeja. 

Svi učenici (I-VIII razreda) proveli su po jedan dan na izletu sa svojim svojim učiteljicama ili odeljenjskim starešinama, a mi smo ovu priliku iskoristili i da realizujemo temu „Podeljena sreća dva puta je veća”, koja je predložena u Smernicama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Oni najmlađi (učenici I razreda) proveli su dan na Adi Ciganliji. Ada je u ovom periodu godine najlepša, pa su mališani iskoristili svaki trenutak lepog vremena za upoznavanje kroz igru i zabavu. Pored vožnje dobro poznatim vozićem, tu su bili i vesela trka u džakovima, vučenje konopca i razne igre loptom.

Oni nešto stariji (II–V razreda) obišli su Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju „Mali Dunav”. Tu su na 5,5 ha netaknute prirode uz sam Dunav mogli beskrajno da istražuju i uče. Posebnu pažnju izazvao je javni akvarijum koji se nalazi u sklopu Centra, a u kome se nalaze brojne ribe koje žive u Dunavu i njegovim pritokama.

Tu su i zoo-vrt sa velikim brojem vodenih ptica, kutak sa kornjačama, tipična alaska koliba u kojoj se nalazi postavka o ribarstvu, jezerca za pecanje, vodeni prostor za plovidbu, brod-penjalica, laboratorija i biblioteka – sve što je neophodno za jedan ceo dan ispunjen zabavom i druženjem. Celokupnom utisku doprineli su i stručni i strpljivi vodiči koji su imali odgovore na sva naša pitanja. 

Na Dunavu su bili i naši šestaci, koji su vreme provodili na nešto drugačiji način. Ploveći brodom po ovoj predivnoj reci mogli su svoj grad da posmatraju iz nešto drugačijeg ugla – sa vode. Brod ih je provezao pored beogradskih znamenitosti kao što su Kalemegdan, kula Nebojša, ušće Save u Dunav, Zemun, Veliko ratno ostrvo itd. Cela plovidba propraćena je zanimljivostima o gradu i, ponovo, strpljivim odgovaranjem na pitanja našeg iskusnog vodiča.

Najstariji učenici Savremene (sedmaci i osmaci) dan su proveli baveći se sportskim aktivnostima na Avali. Poeni osvojeni na takmičenjima u odbojci, košarci, fudbalu, tenisu i badmintonu nisu im bili toliko važni kao sportski i timski duh. I oni su, uz stručno vođenje, prošetali lepom beogradskom planinom i saznali mnogo toga o njoj. 

Pored druženja i zabave, ovo je bila i idealna prilika da naš stručni kadar bolje upozna svoje učenike, obrati pažnju na njihova interesovanja i talente, što će im, u duhu koji Savremena neguje, dosta značiti kod individualnog pristupa svakom đaku. Pa, ko zna, možda ovogodišnja akcija iznedri nekog izuzetnog istoričara, ronioca, biologa ili košarkaša!

Evo kako je bilo u “Učionici bez zidova” organizovanoj u Centru “Mali Dunav”