Vezivanje pertli nije lako, ali, verujte, to može svako

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Kreativna učionica, Nacionalni, V-VIII, Životne veštine / 12.10.2020

Vezivanje pertli nije lako, ali, verujte, to može svako

Razvoj fine motorika i preciznosti kroz kreativnu igru

Savremeni prvaci naučili su da vezuju pertle tokom jednog kreativnog časa sa učiteljicom Milicom Babin. Iako ovu veštinu nije nimalo lako savladati, uz malo mašte i upornosti, ispostavilo se da je sve moguće.

 

Učenje nove veštine predstavlja izazov za dete, pa je tako i sa vezivanjem pertli. Mnoga deca nesvesno odbijaju da nose cipelice sa pertlama kako bi izbegla ovaj „problemčić”. Ali ako vezivanje pertli ne doživimo kao nešto teško, već kao stvarni izazov, onda se situacija menja i uspeh je neminovan.

Učenici su dobili svoje kreativne kartonske cipele. Najpre im je objašnjeno da moraju obratiti pažnju na razliku između leve i desne strane i da je važno da znaju koju pertlu drže u kojoj ruci kako bi mogli da pogode pravu stranu. Otpočeli su rad pod parolom:

Vezivanje pertli nije lako ali, verujte, to može svako.

Najpre su počeli sa jednostavnim vezivanjem. Prvo su naučili da vezuju čvor i to su ponavljali sve dok se nisu uvežbali. Onda im je pokazan obrazac po kojem bi trebalo da vežu pertle: prvo običan čvor, pa dve omče, potom još jedan običan čvor.

Učenici su se brzo ohrabrili, a sa onima kojima je to bilo potrebno radilo se sve dok nisu samostalno uspeli da vežu pertle.

Kako bi mališanima bilo olakšano da savladaju ovu veštinu, pevali su i zabavnu pesmicu pomoću koje se lakše pamti redosled. Jedna od takvih pesmica je „Napravi zekine uši”:

Trči zeka i optrči oko drveta. Na kraju zeka upadne u rupu. Zategni uši čvrsto.

Najveći broj dece sposoban je da nauči da vezuje pertle već između četvrte i šeste godine. U osnovnoj školi, kada učimo da budemo samostalni, to predstavlja obaveznu aktivnost koja podstiče samopouzdanje i jača samostalnost.

Pogledajte galeriju: