Vratili smo se sa najbolje rekreativne nastave na svetu

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII, Životne veštine / 29.05.2021

Vratili smo se sa najbolje rekreativne nastave na svetu

Savremeni osnovci proveli su sedam nezaboravnih dana na Zlataru

Učenici mlađih razreda Savremene osnovne škole proveli su nezaboravnu nedelju na rekreativnoj nastavi na Zlataru, u fantastičnoj prirodi zapadne Srbije.

Počev od 17. maja, oni su bili okruženi omorikama, brezama i jezerima, ali njihovi časovi nisu prestali, jer je nastava i dalje održavana u očaravajućoj prirodi.

Za savremene osnovce nije neobično da vreme provode u prirodi, ali je došao trenutak da se njihova nastava izvan škole na najbolji način nastavi na mestu koje je sinonim za čist vazduh i prirodne lepote.

BORAVAK U PRIRODI UZ DRUŽENJE I UČENJE

Učenici od prvog do četvrtog razreda bili su smešteni na idealnom mestu, u zlatarskom odmaralištu „Lane”, koje je okruženo mirisnim livadama, bistrim jezerima, omorikama i brezama i nalazi se na 1.200 metara nadmorske visine.

U srcu Zlatara, u idealnom dodiru planinske i mediteranske klime mališani su otpočinjali dane koji su uglavnom biti sunčani. Rekreativna nastava je podrazumevala mnogo zanimljivih aktivnosti. Njihovi učitelji su svakodnevno organizovali zanimljive igre i animacije pa je deci čitav dan bio kvalitetno osmišljen.

Nastava nije prestala, već je održavana po uobičajenom nastavnom planu, samo u drugačijim uslovima – u učionicama na otvorenom. Često je učenje kombinovano sa sportovima kao što su košarka, fudbal, odbojka, a deca su mogla da se opredele i za niz drugih sportskih aktivnosti ukoliko su to želela.

Učenje su pratile tematske šetnje po prirodi i razgovori o flori i fauni tog prelepog dela zapadne Srbije, a aktivnosti nisu prestajale ni uveče. Kao što to običaj nalaže na rekreativnim nastavama, večernji program podrazumeva organizovanje događaja kao što su maskenbali, diskoteka, igre bez granica… Ipak, obavezno je bilo otići na spavanje na vreme kako bi sledeći dan uz izuzetan zlatarski doručak mogao da započne sa novom energijom i elanom.

DECA SU UPOZNALA KULTURNA BLAGA ZAPADNE SRBIJE

Jutarnje šetnje činile su da deca puna entuzijazma započnu novi dan. Cilj mnogobrojnih tematskih izleta je bio da se deca upoznaju sa značajnim objektima kulture koji se nalaze u njihovoj neposrednoj okolini i tako uvide istorijsku vrednost mesta u kom su boravili.

Tako su posetili Specijalni rezervat prirode „Uvac”, proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i jedno od poslednjih mesta u Evropi gde i dalje živi beloglavi sup. Išli su u posetu srednjovekovnom manastiru Mileševi, koji je podigao kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka. Na svojim izletima videli su i manastir Dubnicu i Crkvu Hristovog rođenja. Išli su do Zlatibora i upoznali se sa prirodnim lepotama ove planine, koja je pravi planinski turistički centar. Tamo su uživali u kaubojskom selu.

Sva njihova saznanja sa ovih tura su „proverena” u okviru edukativnih radionica i kvizova, pa su se deca međusobno utrkivala da ponove pred učiteljima ono što su naučila za ceo život na ovim neobično važnim mestima za zemlju u kojoj žive.

Sve aktivnosti bile su održane uz poštovanje epidemioloških mera. Mališani su se vratili sa osmehom i nostalgijom. Kao što to uglavnom biva, poželeli su da je rekreativna barem duplo duže trajala.

Neki od njih su stekli još čvršća prijateljstva, a neki će dugo pamtiti igranke i plesove sa svojim simpatijama.

Ova rekreativna nastava će ostati dugo u sećanjima savremenih osnovaca, ali i njihovih nastavnika. Biće to dirljiv spomenar sećanja na jedan nezaboravan boravak u prirodnom okruženju, na miris breza i omorika i na mnogobrojne nove utiske.

Pogledajte galeriju: