Zabavne sportske i umetničke aktivnosti u susret Svetskom danu igre

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Učionica bez zidova, V-VIII / 26.04.2021

Zabavne sportske i umetničke aktivnosti u susret Svetskom danu igre

Događaj koji pomera granice i motiviše učenike da budu uspešni u svemu što rade

Igre sa loptom, muzički kviz, tanjiri puni zdrave hrane, limbo dance, skakanje u džakovima i druge kreativne igrarije obeležile su sunčano i vedro popodne u dvorištu Savremene osnovne škole.

Mališani su imali priliku da uživaju i zaigrano se nadmeću u aktivnostima koje su se nizale. Povod za dešavanje bio je Svetski dan igre!

Svetski dan igre (29. april) obeležava se u čitavom svetu sa idejom da slavi umetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik – igru.

Svakako su, možda i pre svega, aktivnosti koje se sprovode širom sveta – u znaku dečje radosti. Budući da je igra prisutna u svakom čoveku, ona je pre svega asocijacija na detinjstvo, koje se smatra dobom u kojem smo zaigrani i veseli. Tada spoznajemo svoju snagu i mogućnosti, širimo vidike ka onome čime ćemo se u životu baviti.

LEP DAN ZA IGRU U SAVREMENOJ

Zajedno sa učiteljicom Milicom Babin, učenici su se sjajno zabavili. Imali su i dobro vreme – sunce ih je obasjavalo i unelo dodatni entuzijazam. Pa su morali dobro da se koncentrišu da ne pogreše u brojnim pokretima koji su namenjeni poboljšanju koordinacije i koncentracije. Trčanje sa loptom, igre bez granica i razne sportske „vratolomije” kako bi se došlo do cilja.

A onda ples uz muziku – limbo dance, koji je izazvao oduševljenje. Neki su uspeli da prođu ispod graničnika – kanapa, a neki su na smešan način padali ili, jednostavno, odustajali. Aktivirali smo i moždane vijuge, preslišavajući se šta sve znamo o zdravlju, šta smo i koliko naučili.

Dok su brze, slatke i zdrave poslastice bile pravi hit. Naime, učenici su imali priliku da se prijave za neobično takmičenje u jedenju fenomenalno zdravih obroka. Ko brže isprazni tanjir – taj će zdraviji postati. I odneti slatku pobedu. Ovaj neobičan događaj bio je propraćen navijanjem, uzbuđenjem, ali i sportskom predajom – pružanjem ruke pobedniku.

Jer, na kraju krajeva, nismo li svi baš zdravi – savremeni osnovci!

SVETSKI DAN IGRE JE POSEBNO VAŽAN ZA KULTURU I UMETNOST

Kako sugerišu veliki plesači, igra podrazumeva kontakt i podelu sa drugim. Možda je to danas čini buntovnom. Onda je to samo jedna njena vrednost više, jer igra je nepogrešiva. Možemo da igramo i sami, u našem srcu, a ako je veza sa sobom danas najveći čin buntovništva, onda bar znamo za šta se borimo.

Možda vođen baš tom mišlju, Svetski savet umetničke igre, kao deo Međunarodnog pozorišnog instituta pri Unesku, 1982. ustanovio je 29. april za Svetski dan igre. Reč je o datumu rođenja čuvenog francuskog umetnika Žana Žorža Novera, začetnika moderne igre.

Svake godine šalje se poruka celom svetu, povodom Svetskog dana igre, da je važno da se ljudi spoje – zajedničkim jezikom igre, prevazilazeći kulturološke i etničke barijere. Ove godine jedna od poruka je sledeća: „Igra je uvek spasonosna. Sada je vreme da mi spasimo nju”.