Zabavni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja na bazenu

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 02.05.2021

Zabavni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja na bazenu

Savremeni osnovci kao budući šampioni u vodenim sportovima

Časovi koji se realizuju u okviru predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje uvek su zabavni i više nego korisni.

Posle brojnih sportskih igara u školskom dvorištu, savremeni mališani su imali priliku da uživaju u atraktivnom bazenu Sportskog centra „Vizura”, gde su se dobro provodili i demonstrirali izuzetne plivačke sposobnosti.

Petaci i šestaci uživali su u kupanju u bazenima Sportskog centra „Vizura”, u čijim se prostorijama često organizuje nastava fizičkog vaspitanja. Plivanje je jedna od njihovih omiljenih sportskih aktivnosti, a njihov nastavnik Željko Zarić nastavu je organizovao na veoma kreativan način – tako da čas u isto vreme bude i korisna fizička aktivnost i dobra razonoda.

Programski sadržaj časa bio je uglavnom usmeren ka korigovanju naučenih tehnika plivanja i učenju zabavnih načina plivanja sa loptom i daskom od stiropora.

PLIVAČKI ČAS KAO ZABAVNA I KORISNA SPORTSKA AKTIVNOST

Praktično da nema deteta koje ne voli vodu, a aktivnosti u vodi su ne samo zabavne već i korisne. Plivanje je jedan od najboljih načina vežbanja jer angažuje nekoliko delova tela u okruženju koje nije stresno za zglobove.

Za normalan rast i razvoj deci je neophodna fizička aktivnost, a voda je idealna sredina za vežbanje, ali i razonodu. Savremeni osnovci su u najvećem broju slučajeva već odlični plivači, pa sve ono što ima veze sa bazenom njima predstavlja čisto zadovoljstvo.

Plivanje jača kardiovaskularni sistem i stabilizuje krvni pritisak. Ovom aktivnošću se učvršćuje celokupna muskulatura tela: ruke, ramena, leđa, grudni koš, noge, a stiču se i kondicija i izdržljivost.

REDOVNA FIZIČKA AKTIVNOST ČINI NAS JAČIM, ZDRAVIJIM I SAMOPOUZDANIJIM

Kad god je lepo vreme, časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja održavaju se na otvorenim terenima za fudbal, košarku i odbojku, gde osnovci učestvuju u različitim timskim sportovima. Na vannastavnim sportskim aktivnostima učenici se timski ili individualno pripremaju za učestvovanje na različitim turnirima.

Časovi fizičkog često se odvijaju i u velikoj sali opremljenoj najnovijim i najkvalitetnijm sportskim rekvizitima, a po mišljenju mnogih učenika, omiljeni časovi su oni u bazenu – uz mnogo zabave i kreativne igre.