Zimske radionice sa Savremenim prvacima

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, V-VIII / 29.12.2021

Zimske radionice sa savremenim prvacima

Čarolija znanja i zabave

Učenici prvog razreda Savremene osnovne škole učestvovali su u zimskim radionicama prednovogodišnje tematike: „Veseli pingvini”, „Koliko treba Deda Mrazu da sleti na našu stazu?” i „Gde nastaje sneg”. Uz igru i učenje, uživali su u prazničnoj aktivnosti i naučili mnogo o nastanku pahulja, razigranim pingvinima i Deda Mrazu, kao i njegovim snegom prekrivenim putevima do naše zemlje.

U Savremenoj čarolija traje tokom cele godine i svaka priča i radionica postaju magične kada prvaci učestvuju u njima. Ovo pretpraznično putovanje završili smo na zabavan način. U nastavku saznajte kako nam je bilo. 

Odeljenje I-1 učestvovalo je na radionici u vezi sa pingvinima kao pravim zimskim životinjama. Učenici su igrali uz pesmu „Pingvin Boža”, crtali i pravili pingvine, oblačili ih i pravili im kape i šalove kako bi ih zaštitili od hladnog vremena. Na kraju časa učili su i tapšalicu. 

Odeljenje I-2 je sa učiteljicom proučilo dokaze o postojanju Deda Mraza – od tragova od brašna na podu kuće koji su ostali iza njega nakon što je doneo poklone, preko njegovog čuvenog smeha, do pronalaženja paketića namenjenih deci koja su te godine bila dobra.

SAVREMENI PRVACI SU OTKRILI GDE DEDA MRAZ STANUJE 

Učenici su imali priliku da se upoznaju sa Deda Mrazovom domovinom, selom iz kojeg dolazi i radionicom u kojoj nastaju pokloni, kao i da postave pitanja o njegovom životu. Pored toga, podsetili su se koliko dug put Deda Mraz mora preći kako bi došao do svakog deteta, odnosno preko kojih sve zemalja prelazi kako bi i našim učenicima ostavio paketiće. 

Nakon toga, uspešno su odgovorili na postavljena pitanja, obnovili koje sve države stoje na putu Deda Mrazu do Srbije i prepoznali zastave svake od navedenih zemalja. 

Završni deo radionice učenicima je bio posebno zanimljiv. Imali su zadatak da pogode u kojoj se zemlji izgubio paketić za jednu devojčicu, uz date opise koji su im pomogli da dođu do rešenja. 

Učenici odeljenja I-3 pokušavali su da proniknu u tajno poreklo snega. Pričali su priče o zimi, zagonetke koje se odnose na najhladnije godišnje doba i postavljali pitanja u vezi sa nastankom snega. Zatim su pogledali kratak film u kojem se slikovito objašnjava kako se stvaraju pahulje, a nakon toga su govorili i o stvaranju veštačkog snega. U završnom delu radionice đaci su crtali pahulje onako kako ih svako od njih vidi i tako izrazili svoju kreativnost.  

Deca uglavnom uživaju u zimskim radostima. Grudvanje, sankanje, novogodišnji ukrasi, topla praznična atmosfera, kolači i dosta osmeha – neke su od prvih asocijacija na zimu. Zato nije čudno što mnoga deca željno iščekuju prvi sneg još od pozne jeseni. 

Tokom raspusta sigurni smo da će imati prilike da se u potpunosti prepuste magiji zime (naročito ako se sve zabeli), tako da zimske radionice predstavljaju idealno vreme da se naši prvaci bliže upoznaju sa pojavama tipičnim za ovo doba godine, da sa drugarima iz odeljenja i učiteljicama popričaju o svemu što ih zanima, dok s nestrpljenjem čekaju da ispod jelke Deda Mraz konačno ostavi poklone.