Avanture Kraljevića Marka

/ / Blog, I-IV, Kombinovani, Nacionalni, Uncategorized, V-VIII / 13.03.2023

Avanture Kraljevića Marka

Igra koja testira znanje šestaka o epskom junaku

Učenici šestog razreda u okviru obavezne lektire iz srpskog jezika i književnosti imaju priliku da se upoznaju sa epskim narodnim pesmama o Marku Kraljeviću. Ovoga puta su njihovo znanje i razumevanje pročitanog provereni kroz kreiranje igre o Marku Kraljeviću. Šestaci su pokazali veliki entuzijazam, kreativnost i znanje, a pravljenje igre i odgovaranje na pitanja je zahtevalo detaljno poznavanje pesama o ovom epskom junaku.

 

Igra se igra na ploči koja sadrži različita tematska polja, kao što su prikupljanje snage, oružja, odmaranje, postavljanje pitanja sa kartica i pomoć. Učenici bacaju kockicu koja određuje koliko polja će se Marko kretati, a kada pređe sva polja, očekuje ga borba sa Musom Kesedžijom, koja se sastoji od odgovaranja na pitanja. Ovo je najzahtevniji deo igre, jer se pitanja odnose ne samo na sadržaj pesama već i na književnu teoriju (stilske figure, vrste stihova i slično). Drugo odeljenje šestaka je imalo sličnu ideju, ali su u igru dodali element rivaliteta, tako da se sa Markom istovremeno kreće i Musa Kesedžija.

Nakon testiranja igre zaključili smo da postoji prostora za doradu, ali je igra ispunila svoj osnovni cilj – deca su se zabavila i istovremeno pokazala svoje znanje.

Sve pohvale za našu nastavnicu srpskog jezika i književnosti Marinu Gavu, koja na kreativan i jedinstven način približava učenicima složeno gradivo iz naše narodne epike.